Nieuws
longontstekingen

In 3 provincies lijken mensen rond schapenbedrijven meer kans te lopen op longontstekingen maar in 2 provincies niet. Het ministerie van Landbouw wil daarom geen maatregelen voor schapenbedrijven nemen.

De wisselende resultaten kwamen naar voren in een onderzoek naar de mogelijke relatie tussen longontsteking bij mensen die in de buurt van geitenbedrijven wonen.

De eerste onderzoekingen (2009-2016) vonden plaats in Limburg en Noord-Brabant. Daarop volgde onderzoek in Gelderland, Overijssel en het oosten van de provincie Utrecht. Het aantal mensen met longontstekingen daar is vergeleken met de aantallen in provincies in het noorden en westen van het land, waar minder intensieve veebedrijven zijn.

Opvallend is dat in Gelderland, Overijssel en Utrecht de indruk bestaat dat ook rond schapenbedrijven meer longontstekingen lijken voor te komen, maar in Noord-Brabant en Limburg is dit verband niet consistent.

De problemen rond geitenbedrijven, die al leidden tot bouwstops in verschillende provincies, komen in het meest recente onderzoek weer naar boven.

Het onderzoek gaat door en zal worden verdiept. Dat is nodig om hard te maken dat de longontstekingen inderdaad door fijnstof van veebedrijven ontstaan. Mogelijk spelen andere factoren een rol.

Op vragen van de Tweede Kamer laat het ministerie van Landbouw weten geen maatregelen voor schapenbedrijven, zoals een bouwstop, te nemen.

Klik hier voor het onderzoekrapport in de provincies Gelderland, Overijssel en Utrecht.

Klik hier voor de Kamervragen naar aanleiding van het rapport.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.