Nieuws

Import zeldzame schapen versoepeld

Importeren van zeldzame schapenrassen is een stuk eenvoudiger geworden. De begin dit jaar aangekondigde versoepeling van scrapie-eisen bij deze import is nu formeel van kracht.

Schapen van zeldzame schapenrassen hoeven voortaan niet langer scrapieresistent (ARR/ARR) te zijn om van de ene EU-lidstaat naar de andere te gaan. Import van deze dieren naar ons land moet wel eerst worden aangevraagd bij de NVWA. Die heeft daarvoor een instructieformulier gemaakt. Daarop zijn alle voorwaarden voor deze importen te vinden.

De nieuwe importvoorschriften zijn nu opgenomen in de EU-regels voor scrapie. De Food and Agricultural Organization van de VN houdt lijsten bij van zeldzame rassen. De NVWA gebruikt deze bij het beoordelen van importaanvragen.

De versoepeling van de scrapie-eisen bij import binnen de EU is een Nederlands initiatief. Het ministerie van Economische Zaken kreeg hiervoor steun van het Centrum Genetische Bronnen en de Vereniging van Speciale Schapenrassen. De VSS is stamboek voor veel zeldzame rassen. Veel van die schapenrassen hebben in ons land een veel te smalle bloedvoering. In andere landen is volop nieuw bloed maar vaak zijn die dieren niet scrapieresistent.

De VSS heeft alle leden een link naar het Centrum Genetische Bronnen gestuurd waar de lijst van zeldzame schapenrassen in ons land op staan.

De VSS heeft inmiddels voor alle schapenrassen van het stamboek erkenning aangevraagd bij de NVWA. Het stamboek was als geheel erkend maar om gebruik te kunnen maken van de nieuwe importregels moest elk ras apart worden erkend.

De nieuwe regels werden in maart al aangekondigd maar later bleek dat invoering ervan enige tijd vergde.

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.