Nieuws

Import zeldzame schapen versoepeld

Importeren van zeldzame schapenrassen is een stuk eenvoudiger geworden. De begin dit jaar aangekondigde versoepeling van scrapie-eisen bij deze import is nu formeel van kracht.

Schapen van zeldzame schapenrassen hoeven voortaan niet langer scrapieresistent (ARR/ARR) te zijn om van de ene EU-lidstaat naar de andere te gaan. Import van deze dieren naar ons land moet wel eerst worden aangevraagd bij de NVWA. Die heeft daarvoor een instructieformulier gemaakt. Daarop zijn alle voorwaarden voor deze importen te vinden.

De nieuwe importvoorschriften zijn nu opgenomen in de EU-regels voor scrapie. De Food and Agricultural Organization van de VN houdt lijsten bij van zeldzame rassen. De NVWA gebruikt deze bij het beoordelen van importaanvragen.

De versoepeling van de scrapie-eisen bij import binnen de EU is een Nederlands initiatief. Het ministerie van Economische Zaken kreeg hiervoor steun van het Centrum Genetische Bronnen en de Vereniging van Speciale Schapenrassen. De VSS is stamboek voor veel zeldzame rassen. Veel van die schapenrassen hebben in ons land een veel te smalle bloedvoering. In andere landen is volop nieuw bloed maar vaak zijn die dieren niet scrapieresistent.

De VSS heeft alle leden een link naar het Centrum Genetische Bronnen gestuurd waar de lijst van zeldzame schapenrassen in ons land op staan.

De VSS heeft inmiddels voor alle schapenrassen van het stamboek erkenning aangevraagd bij de NVWA. Het stamboek was als geheel erkend maar om gebruik te kunnen maken van de nieuwe importregels moest elk ras apart worden erkend.

De nieuwe regels werden in maart al aangekondigd maar later bleek dat invoering ervan enige tijd vergde.

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!