Nieuws

Schmallenbergvirus overleeft winter

Onderzoekers van het Royal Veterinary College hebben in samenwerking met collega’s uit Pirbright vastgesteld dat het schmallenbergvirus nog circuleert in het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat het virus de winter heeft overleeft.

Tests werden uitgevoerd op ongeveer 150 koeien en 1000 schapen van het Royal Veterinary College. In de tests werd gekeken naar antilichamen tegen het schmallenbergvirus.

Antilichamen

Professor Peter Mertens leidt het team uit Pirbright. “Dieren die in eerste instantie negatief werden getest op antilichamen tegen het virus, testten tussen maart en juni 2012 positief, wat betekent dat het virus de winter heeft overleeft en nog rondzwerft. We hadden gehoopt dat het virus zichzelf zou uitschakelen, maar dat is niet het geval.” Volgens Mertens is het onwaarschijnlijk dat er dit jaar een vaccin beschikbaar komt. “Het is dus erg belangrijk om te bedenken welke maatregelen kunnen worden genomen.”

Alpaca’s

Ook bij enkele alpaca’s werden antilichamen gevonden tegen schmallenberg. “Dat is een interessant resultaat, aangezien alpaca’s meer verwant zijn aan kamelen dan aan schapen. Eerder hebben ze zich niet-vatbaar getoond voor het virus”, vertelt professor Joe Brownlie.

Weerstand

Eenmaal geïnfecteerde dieren bouwen weerstand op tegen het virus. “Dat betekent dat lammeren uit gebieden waar nog geen infecties hebben plaatsgevonden het meeste risico lopen. We houden bij in welke gebieden infecties voorkomen en in welke niet. Dat kan boeren helpen bij het opstellen van een plan van aanpak”, aldus Brownlie.

Vervolgonderzoek

Een hoop blijft onduidelijk. Het is niet duidelijk hoe het virus de winter heft overleefd. De onderzoeksteams blijven onderzoek en testen uitvoeren gedurende het jaar.

Bron: Institute for Animal Health

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.