Nieuws

Schapenpest in Bulgarije

schapenpest

In Bulgarije is zeer besmettelijke schapen- en geitenpest uitgebroken. Dat is voor het eerst in Europa. De gevolgen voor Nederland lijken nog klein. Het ministerie van Landbouw is alert.

De ziekte heet officieel Peste des Petits Ruminants (kleine herkauwers pest).

De besmetting is vastgesteld op een Bulgaars bedrijf met 540 schapen en geiten bij de Turkse grens. Twee dieren testten positief, eentje ging dood. De schapen en geiten werden samen geweid met schapen van 3 andere bedrijven.

De Bulgaren hebben meteen maatregelen genomen om te voorkomen dat de ziekte zich uitbreidt: dieren worden geruimd en getest en er is een beschermingsgebied en toezichtsgebied ingesteld. De handel in schapen en geiten en vlees daarvan vanuit de besmette regio is stilgelegd.

PPR kwam nog nooit eerder in Europa voor. Het ministerie van Landbouw zegt de situatie nauwgezet te volgen. De laatste tijd is er handel in levende schapen en geiten en vlees daarvan met Bulgarije geweest.

PPR is een virusziekte die schapen en geiten treft en tot enorme verliezen kan leiden. Besmette dieren verspreiden het virus al voordat ze ziekteverschijnselen vertonen. Varkens en runderen kunnen PPR ook verspreiden. De ziekte is niet besmettelijk voor de mens. Pest des Petits Ruminants komt vrij veel voor in Afrika, Midden-Oosten en Azië.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.