Nieuws

Schaapskuddes krijgen weer geld van het rijk

1

Gescheperde schaapskuddes kunnen met ingang van volgend jaar weer steun krijgen van de overheid. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel van PvdA en CDA om de oude regeling weer in te voeren.

Daardoor mogen herders van kuddes tot 250 dieren vanaf 2012 weer rekenen op 18.000 euro per jaar en grotere kuddes op 28.000 euro.

De financieringsregeling was sinds enkele jaren bij de provincies neergelegd. Dat leidde tot problemen: niet elke provincie betaalde door bezuinigingen en ook doordat sommige kuddes over provinciegrenzen gingen.

Op initiatief van Lutz Jacobi van de PvdA is de oude regeling weer in ere hersteld. Samen met Ger Koopmans van het CDA stelde ze voor 640.000 euro in de landbouwbegroting vast te leggen voor de gescheperde kuddes. Het amendement in de Tweede Kamer kreeg geen steun van de VVD maar alle andere fracties stemden gisteravond voor.

Het is nu aan het ministerie om de uitbetaling te gaan regelen. Jacobi wil dat het eenvoudig wordt, zonder veel bureaucratie. “Het gaat erom dat de kuddes die er voor 2007 ook recht op hadden, dat nu weer krijgen en onder dezelfde voorwaarden.”

Jacobi heeft naar eigen zeggen een jaar gezocht naar een betere financieringsregeling voor de schaapskuddes. “Dat zijn de parels van ons land. Wandelende historische monumenten.”

De hernieuwde regeling is ook een groot succes voor de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders. De LWPS heeft er onlangs met staatssecretaris Henk Bleker over gesproken. Die liet daarop in de Tweede Kamer weten dat de financiering door provincies hem niet lekker zat.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Schaapskuddes krijgen weer geld van het rijk

  1. Houben schreef:

    Ha fijn dat er weer geld is. waar kunne we het aanvragen en maken nieuwe kuddes ook een kans??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.