Nieuws

Santema grote winnaar op nationale

Fokker Tjerk Santema (rechts) met zijn kampioen en reservekampioen niet-gezoogde enters. (foto: Henk Riswick/Het Schaap)

De Friese fokker Tjerk Santema was de grote winnaar op de nationale Texelaarkeuring van afgelopen zaterdag. 6 van de 20 kampioenschappen waren voor hem.

Santema zegevierde met kampioenschappen bij de oudere ooien, niet-gezoogde ooien, 4-tal ramlammeren, 4-tal oudere ooien. 3-tal niet-gezoogde ooien en 4-tal ooilammeren. Bij de oudere rammen en niet-gezoogde enters werden fokdieren van hem ook nog eens reserve-kampioen. Santema was na afloop van deze fokdag zeer opgetogen. “Dit is een droom.”

Het nationale kampioenschap voor Texelse stamboekschapen was een mooie keuring. De 400 ingeschreven dieren waren zonder uitzondering zeer ontwikkeld en vitaal. De koers van de organiserende stamboeken NTS en TSNH naar een functionelere Texelaar is onmiskenbaar geworden.

Ondanks de afwezigheid van het Stamboek Blauwe Texelaars, dat de fokdag dit jaar boycot omdat een derde stamboek van witte Texelaars (het TES) zou zijn uitgesloten van deelname, was het toch behoorlijk druk in een warme manegehal in Wenum-Wiesel. Er was veel belangstelling uit België.

Een van de hoogtepunten was de winst bij de oudere rammen. De 3-jarige ram 0189-75741 van fokkers Altenburg/De Schiffart (eigendom van de fokkers en Cees Commandeur) won met de ongekend maximale score van 60 punten. Alle vijf de juryleden gaven dus het maximale aantal punten aan deze superram.

Uniek was ook de finale van de 1,5-jarige rammen. Nadat de 5 juryleden hun punten hadden vergeven, bleken 2619-83676 van J.M.J. van Arkel en 5578-27126 van mts. Zomerman beide op 45 punten uit te komen. Voor het eerst moest er daarom een arbiter aan te pas komen. Hans te Mebel wees de ram van Van Arkel als winnaar aan.

Uitslagen van de nationale staan op de site van de Texelaarstamboeken.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.