Nieuws

Rode lebmaagworm geeft problemen

rode lebmaagworm
Kenmerkend voor een besmetting met de rode lebmaagworm: bleke slijmvliezen (foto: Nienke van de Burgwal)

De rode lebmaagworm is op een aantal schapenbedrijven een probleem. De Gezondheidsdienst voor Dieren adviseert goed op te letten of dieren besmet zijn.

In tegenstelling tot andere maag-darmwormen veroorzaakt deze rode lebmaagworm geen diarree. Besmette schapen vermageren, worden bleek en kunnen doodgaan. Soms zijn zwellingen aan de onderkaak zichtbaar.

Vooral lammeren zijn kwetsbaar. Volwassen dieren hebben veelal wat weerstand opgebouwd tegen deze schapenziekte. Desondanks kunnen ook oudere dieren worden getroffen.

De rode lebmaagworm, die Haemonchus contortus heet, komt de laatste decennia steeds meer voor in ons land. Dat is vreemd want het is eigenlijk een tropische wormsoort. In landen om ons heen komt haemonchose minder voor.

De GD raadt aan terughoudend te zijn met het gebruik van wormmiddelen omdat die steeds slechter werken. Eerst met mestonderzoek een besmetting vaststellen en pas dan eventueel een wormmiddel inzetten.

In de komende editie van vakblad Het Schaap een artikel over hoe schapenhouders kunnen voorkomen dat de rode lebmaagworm hun dieren besmet en hoe ze het beste een besmetting kunnen bestrijden.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.