Nieuws

Rendac: wat kost ophalen en verwerken?

Rendac: wat kost ophalen en verwerken?
Rendac: wat kost ophalen en verwerken?

Rendac gaat dit jaar flink hogere tarieven rekenen voor het ophalen van dode schapen. De kosten voor het verwerken van kadavers dalen juist fors. Wat kost ophalen en verwerken van schapen?

Destructiebedrijf Rendac heeft de nieuwe tarieven voor 2023 bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het ophalen van een dood schaap of een kadaverton van 200 liter € 28,23 ex btw gaat kosten. Dat is € 3,41 meer dan afgelopen jaar (+13,7%).

De kosten voor het verwerken van kadavers dalen van € 3,10 naar €1,80 ex btw. Dat komt omdat er veel vraag is naar diermeel en -vet.

De Rendactarieven 2023 zijn goedgekeurd door het ministerie van Landbouw.

Hoe moet ik een dood schaap aanbieden aan Rendac?

In Nederland is Rendac de enige vergunninghouder voor het ophalen en verwerken van categorie 1 en 2 dierlijk restmateriaal. Ze hebben hun hoofdvestiging in Son, twee overslagstations in Woudenberg en Nijverdal en drie containerwisselstations in Berkel en Rodenrijs, Heerhugowaard en Sumar.

Bij het aanbieden van een kadaver geeft Rendac een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Het uitgangspunt is dat de aanbieder zorgdraagt voor het kadaver tot het moment waarop zij het ophalen. Tips van Rendac:

  • Het inzamelen van kadavers vindt vanaf 06:00 uur in de ochtend plaats. Vanaf dat tijdstip dient het kadaver voor ons bereikbaar te zijn op de laadplaats die u aan Rendac doorgeeft doorgegeven heeft (u hoeft hierbij niet aanwezig te zijn).
  • Dek het kadaver op een deugdelijke manier af zodat het uit het zicht onttrokken is. Zorg ervoor dat de afdekking eenvoudig te verwijderen is door de chauffeur.
  • Omdat de kadavers met een vrachtwagen worden opgehaald is het noodzakelijk dat de laadplaats zich aan de verharde openbare weg bevindt (tenzij u een erflaadcontract heeft).
  • Zorg ervoor dat de laadplaats rondom het kadaver vrij is van obstakels. Vermijd dus het aanbieden van kadavers direct onder bomen, struiken, lantaarnpalen of verkeersborden.
  • Belangrijk is dat de kadavers in het vrije bereik van de autolaadkraan liggen. De reikwijdte van deze laadkraan is ongeveer 2 meter.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.