Nieuws

Raster en waakhond houden wolven weg

wolven
Nederlandse schapenhouders bekijken achter een hoge afrastering schapen en kuddewaakhonden op de Lüneburger Heide

Een goede afrastering voorkomt dat wolven schapen aanvallen. Een kuddewaakhond bij de schapen zorgt helemaal voor goede bescherming. Dat zagen Nederlandse schapenhouders op excursie in Duitsland.

De eendaagse excursie was een initiatief van BIJ12, de instantie die voor de provincies werkt op het gebied van natuur en landschap en een belangrijke rol heeft bij de afhandeling van wolvenschade. Zo’n 50 schapenhouders plus een tiental vertegenwoordigers van organisaties namen aan de snel volgeboekte reis deel.

Na een bezoek aan het Wolvencentrum in Dörverden (Nedersaksen) werd een van de schaapskuddes van Holger en Nicole Benning op de Lüneburger Heide bezocht. Rond de schapen leven daar 8 of 9 wolvenroedels, waarvan een op 300 meter van de schaapskudde die gisteren werd bekeken. Sinds 2012 hebben de Bennings geen enkel schaap aan wolven verloren doordat ze steeds zorgen voor hoge afrasteringen met goede spanning en enkele Anatolische kuddewaakhonden bij hun vee laten lopen.

Andere schapenhouders in de regio zouden wel geregeld schapen verliezen omdat zij geen goede preventieve maatregelen nemen.

In de decemberuitgave van vakblad Het Schaap een uitgebreid verslag van deze excursie.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.