« Vragen

wat met een agressieve ram??

Ik ben hobbykweker van Ardense voskoppen sinds juni 2016. Ik begon met 8 ooien en 1 ram. Dit aantal is nu gedaald naar 6 ooien en 1 ram. Mijn eerste ram is einde 2016 gestorven door cocsidiose. Ik heb deze vervangen door een andere ram, die een voorbeeldige voortplanter is gebleken. Over deze ram, ongeveer 5 jaar oud en zeker meer dan 100kg wegend, gaat mijn vraag. Hij is socialer dan de ooien, maar af en toe wordt hij agressief. Enkele jaren geleden heeft hij mij, met een kruik water van 25 liter in mijn hand al eens tegen de grond gelegd. De laatste tijd moet ik voortdurend achterom kijken, als ik in de wei loop, om zeker te zijn dat hij mij niet aanvalt. Als ik dan in zijn richting ga kan ik hem meestal doen stoppen. Vandaag had ik het te laat opgemerkt en incasseerde ik een duw, ik reageerde door hem een trap te verkopen. Dat was echter olie op het vuur, ik moest er van weg lopen, maar hij haalde mij in en ik keerde mij te laat, met als gevolg, zijn zware kop tegen mijn dij en ik ging tegen de grond.
Is er een mogelijkheid om hem die agressie af te leren en hoe?
Dank bij voorbaat
William Wauters

3 reacties op “wat met een agressieve ram??

  1. Jos schreef:

    Soms helpt het om een emmer water over z’n kop te gooien, op het moment dat hij aan wil vallen, maar het blijft oppassen met rammen

  2. tessh@scathe.nl schreef:

    Ach, wat vervelend. Heb je een schuurtje in de wei? Zoja, stop hem dan een paar dagen erin om af te koelen. Hopelijk wordt hij hierdoor rustig. Maar inderdaad, het blijft altijd uitkijken met rammen.

  3. André schreef:

    Ik nam bij stotende rammen een plantenspuit mee het land in. Als ‘ie te dicht bij kwam even een spuitje op z’n kop schrok hem wel af, maar je moet hem wel constant in de gaten houden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.