« Vragen

schaap opgezet hoofd

Geachte Vakredacteurs, lezers,

Wij hebben 32 fokschapen, 1 daarvan had afgelopen vrijdag in ene een dikke opgezette kop, zo opgezet dat zijn ogen en oren dicht zaten. Mijn vader heeft al 50 jaar schapen, op de zelfde boerderij, en heeft dit ook nog nooit gezien.

Mijn idee was dat buiten wat we zagen, opgezette hoofd, ook hij moeilijkheden had met eten en drinken want na 2 dagen werd er pas wat gedronken (emmer) en gegeten (voerbak).

Mijn vraag is nu, de veearts wist ook geen duidelijk antwoord te geven, wat de oorzaak kan zijn hiervan?

Wij strooien geen kunstmest, ruige mest komt van onze eigen boerderij. Bestaat uit schapen en paarden (2) mest.
Naast ons ligt sinds een aantal jaren een recreatie gebied. (Welk mij het idee nu gaf, misschien een kruid die dit doet?)

Alvast bedankt voor enig idee op onze vraag,

Elisabeth Worm.

3 reacties op “schaap opgezet hoofd

 1. Jacques Engelen schreef:

  Beste Elisabeth,

  Dierenarts Frank Glorie van schapendokter.nl antwoordt het volgende:

  ‘Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor dikke koppen. Kobaltgebrek is een grote kanshebber. Vooral zand- en veengronden hebben weinig kobalt beschikbaar. Als de schapen geen extra kobalt krijgen via drenches, mineralenmengsels of krachtvoer, dan lopen ze al snel een tekort op. Bloedonderzoek op vitamine B12 kan dit gebrek aantonen.
  Bepaalde planten, zoals bijvoorbeeld Jacobskruiskruid, kunnen leverbeschadiging veroorzaken. Hierdoor kan de lever slecht afvalstoffen afbreken. Dit geeft reactie in de huid van de kop waardoor deze kan opzwellen.
  Bij een leverbotinfectie kan deze reactie (dikke koppen) ook wel gezien worden.’

  Redactie vakblad Het Schaap

 2. joseklaver schreef:

  Beste Elisabeth,

  Ik zelf had twee weken terug ook een ramlam met dezelfde symtomen en was al zo ver dat de veearts zij dat er niets meer aan te doen was. hij dacht het een leverbotinfectie was dus wel even wat mest meegenomen ,maar daar zat niets in. ik zelf denk dat het iets met de stofwisseling te maken heeft.Ze lopen op kleigrond goed gras twee weken terug was het nog vrij warm voor de tijd van het jaar veel neerslag gevallen,daardoor bleef het gras groeien en nog rijk aan bemesting was omdat in de zomer het vrij droog was heeft de bemesting op het land weinig gedaan.Het lam heeft het wel gered met spuit biodyl.

 3. danielle2426 schreef:

  ik heb ook zo’n lam gehad en de veearts heeft haar toen een injectie’s geven met vitamines, een vochtafdrijver en een kuur albipen (3 keer spuiten met 2 dagen ertussen). na 2 weken was ze genezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.