« Vragen

Ongeschoren schapen in de zomerhitte

Vorige week was het tussen de 25 en 35 graden in ons land. Tijdens deze warme dagen zie je nog steeds ongeschoren schapen in het land.
Kan je dit als verwaarlozing of onthouding van verzorging zien?
Is het verwijtbaar gedrag van de eigenaar van deze dieren. Zijn er bepaalde rassen die hier geen last van hebben?

8 reacties op “Ongeschoren schapen in de zomerhitte

 1. middenwijzend schreef:

  Het is juist onaanvaardbaar om tijdens een dergelijke hitte de dieren te gaan scheren. De wol heeft ook een beschermende werking. Vooraf weet je niet dat er een hittegolf aankomt. Natuurlijk zou het mooiste zijn als ze al weer een paar centimeter wol hebben, maar dan moeten ze nu eenmaal eerst helemaal kaal. Hier in de buurt heeft iemand door met zonnig weer te scheren in één klap 15 ooien ‘verbrand’ gehad. Dus heeft iemand niet de mogelijkheid om ze beschutting/schaduw aan te bieden, dan is een pak wol veiliger en beter dan helemaal niets. Dat is alsof u in 1x in uw blootje met 35 graden buiten gaat zitten -> wedden dat u ook verbrand?

 2. Jacques Engelen schreef:

  Dierenarts Frank Glorie antwoordt het volgende:

  Een dikke jas kan ook bescherming geven tegen de zon. Pas geschoren schapen zijn niet gelukkig met de vele stekende insecten bij deze temperaturen. Een laag wol geeft hier bescherming tegen. Zolang de dieren de schaduw kunnen opzoeken en voldoende schoon drinkwater hebben is er nog niet veel aan de hand.
  Op de waddeneilanden wordt later geschoren dan in het binnenland om de dieren langer bescherming te geven tegen het ruigere weer. Neemt niet weg dat het rond half juli wel eens een keer gedaan mag zijn. Er zijn rassen die beter tegen de hitte kunnen dan andere.Zeer vleestypische schapen hebben over het algemeen meer moeite met de warmte.

  Redactie vakblad Het Schaap

 3. CP schreef:

  Ik zie in de twee reacties mij voorgaand enkel uitersten; alsof je bij bezoek aan de kapper enkel kunt kiezen uit je bos haar lang te laten of te laten kortwieken tot op de millimeter. Echter, we weten toch allemaal dat er meer kapsels te knippen zijn?
  Het is mij onduidelijk waarop er geen zomer-/herfstjas wordt geopperd, een schapenvacht van pak ‘em beet 10 cm in dikte..
  Vanmorgen heb ik contact opgenomen met politie en dierenbescherming daar Universiteit Utrecht afdeling Diergeneeskunde (..!!) in twee weides schapen (dik in de vacht) en paarden zonder schaduw liet staan op een dag met 30 graden.
  Graag had ik de rollen omgedraaid; de mens mekkert wat af, echter wanneer het overige diersoorten betreft dan “nee joh.., het is echt wel te doen”. Bah!

 4. Petra morsman schreef:

  Beste redactie vakblad het schaap,

  Uw artikel gelezen en een belangrijk punt valt mij op, schaduw. Of eigenlijk vooral het ontbreken hiervan!!
  Schapen staan vaak op dijken en dan waren er vroeger altijd wel een of meerdere bomen die voor schaduw zorgden, maar bomen veroorzaken blijkbaar schade aan de dijk.
  Weg boom en schapen staan tegenwoordig, geschoren of ongeschoren in de volle zon te bakken!
  Als is die arme beesten zie hijgen, met rood verbrand koppen en oogleden, begrijp ik niet waarom er geen windschermen of parasols geplaatst kunnen worden. Desnoods grote karren waaronder ze kunnen schuilen, maar dit is pure dieren kwellerij!!!
  Boeren blijven maar bomen kappen en geven daarmee hun vee over aan de kokende zon.
  Plant toch weer meer bomen voor het vee, alstublieft.

 5. henk heusinkveld schreef:

  Wij houden al meer dan 40 jaar Hampshire Down schapen, nooit geen problemen gehad na het scheren. Dit jaar bij een schaap trad er na ruim een week jeuk op de achterhand op, veel schuren tegen bomen met het gevolg dat de wol op de achterhand er af was.
  Ik denk ook door zonnebrand.
  De kale plekken heb ik behandeld met uierzalf, het schaap zoekt nog steeds de schaduw op. Ze eet goed en is verder gezond, de wol begint weer te groeien.

 6. Ad schreef:

  Ik ben blij dat ik niet de enige ben die vind dat er meer bomen in of langs de weiden moeten komen. Ik weet dat dit niet altijd praktisch is maar toch.. als je dieren wilt, moet je er goed voor zorgen. Jammer dat voor veel veeboeren het eindproduct belangrijker is.

 7. Nikki schreef:

  Zou het niet verplicht moeten zijn om schaduwplekken voor je dieren te hebben wat tevens dient als beschutting tegen de regen en kou enigszins.
  Vind het zeer betreurenswaardig, zeker met deze temperaturen.
  Mensen kunnen verkoeling zoeken en schaduw opzoeken, deze mogelijkheden dienen ook voor dieren te zijn.

 8. Janny schreef:

  Trof gisteren een dood schaap aan in een wei. Op verschillende andere plekken in de wei lagen uitgeputte ongeschoren schapen in de volle zon (meer dan 35 graden!) die nog amper bewogen. Stond wel voldoende zuiver water. Heb uiteraard wel de eigenaar geïnformeerd. Is dit normale bedrijfsvoering of zijn de weersomstandigheden zo extreem dat hiertegen niets te doen is. Geen schaduwplekken want idd geen bomen, enkel een heg die wat schaduw gaf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.