« Vragen

mineralen en maagdarm wormen

Schapen die een wormbesmetting hebben gehad hebben meestal een verstoorde mineralen huishouding denk aan bv. een kobalt tekort.Maar schapen met een verstoorde mineralen huishouding zijn die ook vatbaarder voor een wormbesmetting?
We zien dat wereld wijd de mineralen toestand van de(schapen) weides achter uit gaat, of de mineralen verhoudingen scheef groeien ,dit heeft ook gevolgen voor de mineralen toestand van het voer wat er groeit. heeft dit ook invloed op de weerstand van schapen tegen een wormbesmetting CQ resistentie tegen worm middelen?
Ik denk dan niet aan stikstof ,kali en fosfaat maar de andere mineralen,zoals koper ijzer molybdeen koper zink enz

1 reactie op “mineralen en maagdarm wormen

  1. Rolf schreef:

    ik denk dat er best wel eens een verband kan bestaan tussen mineralen voorziening en gevoeligheid voor worm besmettingen. Op ons bedrijf hadden we vaak last van kobaltgebrek. Meerdere keren per seizoen moesten de dieren dan behandeld worden. In 2012 hadden de dieren ondanks regelmatig omweiden etc ook veel last van maag-darmwormen.
    In 2013 heb ik preventief selenium en kobalt (Seco) aan de vloeibare kunstmest (via spaakwielbemester) toegevoegd. Resultaat dit jaar veel minder problemen met wormbesmettingen en dieren die beter groeien. Onze ooilammeren zijn dit jaar slechts 2 maal met Cydectin behandeld. De ramlammeren 3 maal. Nu afwachten of het ook invloed heeft op de vruchtbaarheid.
    Rolf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.