« Vragen

hoe belangrijk is het om schapenras af te stemmen op grondsoort?

hallo, als hobbyschapenhouder heb ik 3 jaar geleden een aantal paplammeren overgenomen van iemand die er niet meer voor kon zorgen. Texelaar/swifter kruisingen. Zijn ondertussen volwassen en gezond.
De grond waar ze opstaan is zandgrond met niet veel gras. vrij karig.

Ik zou heel graag 2 hampshire down schapen aanschaffen alleen vraag ik me af of dit verstandig is ivm de bodem? of kan ik beter heideschapen aanschaffen?
Of moet ik een bodemonderzoek laten doen?
Ik hoop dat iemand mij kan adviseren.
Alvast bedankt

1 reactie op “hoe belangrijk is het om schapenras af te stemmen op grondsoort?

 1. Jacques Engelen schreef:

  Beste Kylie,

  Je vragen zijn op afstand niet gemakkelijke te beantwoorden.

  Normaal gesproken is het houden van Hampshire Downschapen op zandgrond geen probleem. Vraag anders even bij het stamboek van dit ras of er een fokker bij je in de buurt zit. Misschien krijg je daar goede adviezen. Zie http://www.hampshiredown-nederland.nl/ (let op: de website is nog niet compleet).

  Het aantal schapen dat je kunt houden, hangt af van de oppervlakte van je grasland. Op een hectare kun je zeker 10 ooien met hun lammeren houden. Heb je minder land, meer schapen of is er sprake van matige kwaliteit gras, dan kun je minder schapen houden of moet je meer bijvoeren. Houd je schapen goed in de gaten. Ze moeten in goede conditie zijn. Bodemonderzoek lijkt niet echt nodig. Als je wilt kun je de graskwaliteit laten onderzoeken bij BLGG/Agroxpertus.

  Redactie Het Schaap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.