« Vragen

Groei lammeren in 2e en 3e maand van de dracht?

Redactie,

In het februari nr. 2014 van “Het schaap’in de column GD geeft Drs. Nelson Speelman info over ‘lage melkgift’. In zijn verehaal noemt hij zijdelings dat de groei van lammeren bepaald wordt in de 2e en 3e maand van de dracht en niet zozeer in de laatste maand voor het aflammeren.
Dit laatste, groei in de laatste maand is echter wel iets wat algemeen gedacht werd/wordt en ook vast in het denken zit van mijzelf en vele andere schpenhouders. Mijn vraag aan drs. Speelman is: deze groei in maand 2 en 3 van de dracht, is dat zijn opvatting/ervaring of ligt daar onderzoek aan ten grondslag? Als dat laatste het geval is zou ik de resultaten van dat onderzoek graag willen zien/horen.
Ik ben benieuwd en velen met mij denk ik.
Dhr. K.Endeman, Barsweg 24, 7913 XC Hollandscheveld.
mail: klaasendeman@hotmail.com –tel 0528 351795

4 reacties op “Groei lammeren in 2e en 3e maand van de dracht?

 1. anoniem schreef:

  hallo,

  inderdaad gingen bij mij ook voelsprieten omhoog.
  ik hoop dat er een uitgebreid stuk in het schaap (papier versie) komt.
  lammeren groeien de laatste 3 weken van de dracht het hardst (praktijk)

 2. klaasendeman schreef:

  JHo4Oaa5T830

 3. Jacques Engelen schreef:

  Beste mensen,

  Wij hebben dierenarts Nelson Speelman gevraagd naar een toelichting op zijn advies in Het Schaap van februari jl. (pag. 37):

  Het aanleg voor het geboortegewicht wordt grotendeels bepaald in de 2e en 3e maand van de dracht. De moederkoek groeit dan het hardst en in die tijd is er de grootste aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. De nog ongeboren lammeren krijgen in die periode de ‘boost’ naar hun geboortegewicht. De daadwerkelijke groei is in de laatste weken het grootst en kan pas maximaal zijn als in die 2e en 3e maand de voeding van de drachtige ooien optimaal is geweest.
  De voeding in de laatste weken heeft zeer grote invloed op de vitaliteit van de nog ongeboren lammeren en op de ontwikkeling van de uier van de ooi. De voergift knijpen in de laatste weken van de dracht, in de hoop niet al te zware lammeren en dus moeilijker geboortes te krijgen, pakt zeer negatief uit op die lammerenvitaliteit en de vorming van de uier terwijl de lammeren al best hard kunnen groeien omdat ze daar in de 2e en 3e maand van de dracht hun aanleg voor hebben gekregen. Goed voeren aan het einde van de dracht dus!

  Redactie vakblad Het Schaap

 4. anoniem schreef:

  duidelijk antwoord

  bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.