Nieuws
gebeiedsplan preventie wolf

Schapenhouders kunnen reageren op voorstellen voor het subsidiëren van preventieve maatregelen tegen wolven in Gelderland. Dat kan tot en met 30 april.

De zogeheten Gebiedscommissie Preventie Wolvenschade Gelderland heeft het preventieplan in concept klaar. Tot en met 30 april kunnen onder meer schapenhouders er op reageren. Daarna is het aan de provincie om over het plan te beslissen.

De gebiedscommissie wil dat alleen elektrische afrasteringen van 1,20m hoog worden vergoed. Flexinetten van 90cm hoog moeten dan een extra draad op 1,20m hoogte krijgen. De spanning op de rasters moet groot zijn: 4500V. Om te voorkomen dat een wolf onder de afrastering doorgaat, moet de onderste draad maximaal 20cm van de grond komen. Binnen 2 meter van de omheining mogen geen ‘opstapjes’ van meer dan 30cm hoog zijn om te voorkomen dat een wolf makkelijk over het raster kan springen.

In het plan worden 4 soorten afrasteringen beschreven. Daarbij zijn voorstellen voor subsidies gedaan. Het is aan de provincie Gelderland om daarmee akkoord te gaan of niet.

De commissie heeft haast want dan kunnen schapenhouders nog dit jaar aan de slag met nieuwe afrasteringen. Vandaar dat er maar een korte termijn is om te reageren. Reacties na 30 april worden niet in behandeling genomen.

Vanaf augustus zou de subsidieregeling, met terugwerkende kracht tot 26 maart 2019, kunnen worden opengesteld.

De commissie beschouwt kuddewaakhonden als geen praktische methode voor het weren van wolven. Daarom worden kosten daarvoor niet vergoed.

Alles in het preventieplan is erop gericht dat wolven nooit leren schapen en geiten te doden.

Voor wolven in de provincie heeft Gelderland een nieuwe website gelanceerd.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

1 reactie op “Preventieplan Gelderse wolven klaar voor inspraak

  1. H.piters schreef:

    Als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hun gebied omheinen kunnen ze daar wolven houden. Schapenhouders moeten ook hun weilanden zelf omheinen als ze dieren willen houden. Wolven springen zonder probleem over 120cm draad en op het moment dat de 4 poten van de grond zijn voelt hij geen stroom meer al zet je 100.000 Volt op de draden. Er zijn al genoeg wolven die over 180cm stroomdraden zijn gesprongen. Als een wolf honger heeft gaat hij overal door- of overheen en is het allemaal weggegooid geld. Onze voorouders hebben de wolven niet voor niets opgeruimd en nu komen op eens zogenaamde wolvenkenners die hun zakken vullen en het beter weten dan onze voorouders die alle leed meegemaakt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.