Nieuws
premie zeldzame schapenrassen
De Mergellander is een van de 12 schapenrassen die voor de nieuwe premie in aanmerking komt.

De regeling om premies te krijgen voor zeldzame schapenrassen in het Europese GLB is bekendgemaakt. Er is geld voor 12 rassen.

De zeldzame Nederlandse schapenrassen die voor deze premie in aanmerking komen zijn Blauwe Texelaar, Dassenkop Texelaar, Drents Heideschaap, Flevolander, Groot Heideschaap, Mergellandschaap, Fries Melkschaap, Noordhollander, Schoonebeeker, Swifter, Veluws Heideschaap en Zwartbles.

De premie bedraagt maximaal 200 euro per grootvee-eenheid (GVE) per jaar. Als er meer premies worden aangevraagd dan beschikbaar is aan budget, wordt naar rato gekort.

Alleen schapen van 6 maanden en ouder tellen mee, elk dier is 0,15 GVE. De ondergrens is 1,5 GVE, dus 10 schapen van een half jaar en ouder. Er mag voor maximaal 100 GVE premie worden aangevraagd. De regeling bestaat ook voor 5 runderrassen en 4 geitenrassen.

Om het aantal premiewaardige schapen te bepalen, worden de I&R-gegevens van vier data bij elkaar opgeteld en daarna door 4 gedeeld: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen, die samen met het Centrum voor Genetische Bronnen, bij het maken én uitvoeren van de regeling betrokken is, zorgt voor het vlaggen van zeldzame schapen in de I&R-databank. De stichting moet daarvoor wel vóór 1 januari aanstaande een machtiging krijgen van de aanvragende schapenhouder.

Aanmelden gebeurt bij de Gecombineerde Opgave in 2023 en definitief aanvragen moet plaatsvinden tussen 15 oktober en 30 november 2023. De premie is onderdeel van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB).

Eerder dit jaar werd bekend dat er een premieregeling voor zeldzame rassen zou komen. Het jaarlijkse budget bedraagt 3,2 miljoen.

In vakblad Het Schaap van december meer over deze nieuwe premie.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.