Nieuws

Ophalen kadavers fors duurder

De Rendac gaat in 2011 veel meer rekenen voor het ophalen van kadavers. Per stop wordt het tarief € 35,82. Afgelopen jaar was dat € 20,13. Die prijs is voor de eerste zeven stops. Daarna kost het ophalen € 11,20.

De nieuwe tarieven vallen zeer nadelig uit voor schapenhouders, zeker die weinig dode dieren aanbieden. Voor grote veebedrijven is de nieuwe tariefstelling gunstiger. Rendac, maar ook organisaties zoals het Productschap PVE, zegt daarom dat de destructie goedkoper is geworden.

In de ophaaltarieven worden ook kosten voor het verwerken van de kadavers opgenomen. Dit ‘verwerkingsdeel’ is flink lager geworden maar staat niet in verhouding tot de stijging van de ophaalkosten. Daardoor pakt het nieuwe systeem zeer duur uit voor schapenhouders, vooral hobbyisten.

LTO is boos over de kosten die de Rendac gaat rekenen. Een jaar geleden werden die al bijna twee keer zo hoog doordat de overheidssubsidie van 15 miljoen euro wegviel. De nieuwe tarieven komen daar weer overheen. Nico Verduin van LTO noemt het ‘een waardeloos systeem’. “Er is gekozen voor een grootste gemene deler en die pakt zeer slecht uit voor schapenhouders”, zegt hij.

Verduin wil met het ministerie van ELI praten over de situatie. Zijn voorstel is dat de overheid geld bijdraagt aan de eerste zeven stops zodat ze goedkoper worden.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.