Nieuws
Onenigheid NSFO en GD blijft na eerste gesprek

De Nederlandse Schapen- en Geitenfokkersorganisatie en de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn het nog steeds niet eens over de kwaliteit van de tests op zwoegerziekte die beide organisaties uitvoeren. De GD betwijfelt de kwaliteit van de NSFO-test. Dat bleek na een eerste gesprek gisteravond.

Na maanden van ruzie zijn de NSFO en de GD gisteravond in Zwolle voor het eerst met elkaar gaan praten over het oplossen van de problemen rond het testen op zwoegerziekte. Aanleiding is de weigering van de GD het programma open te stellen voor schapen die door de NSFO zwoegervrij worden verklaard. De NSFO biedt er sinds begin dit jaar een test voor aan. Sindsdien is het hommeles tussen beide partijen. De NSFO spande er zelfs eind augustus een rechtszaak voor aan, maar kreeg van de rechter geen gelijk.

Daardoor zijn er twee groepen zwoegervrije schapen: die van de GD en die van de NSFO. Maar van de GD mogen die niet met elkaar in contact komen. Dat leidde tot grote problemen bij de organisatie van schapenkeuringen.

Na bemiddeling door drie bestuursleden van het Nederlands Texels Schapenstamboek, de belangrijkste NSFO-klant, kwam er gisteravond een gesprek tussen NSFO en GD. Basis voor dat gesprek is een lijst van zeven geschilpunten die betrekking hebben op de test van de NSFO, de aansturing ervan, de uitvoering en de borging van de kwaliteit. Met de NTS-bemiddelaars was afgesproken dat er een overgangsregeling zou komen als de geschilpunten door het overleg zouden worden opgelost.

Dat laatste is niet gelukt. De GD blijft moeite houden met de kwaliteit van de NSFO-test die in Schotland wordt uitgevoerd. De NSFO heeft de GD niet kunnen overtuigen. Andersom accepteert de NSFO wel allang het zwoegerziekteprogramma van de GD.

De partijen hebben afgesproken eind januari verder te gaan praten over het conflict rond deze schapenziekte.

Voor de komende winterkeuringen is er dus nog geen oplossing.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

3 reacties op “Onenigheid NSFO en GD blijft na eerste gesprek

  1. Mia Franssen schreef:

    Beste mensen van de gd en nsfo. Waar zijn jullie mee bezig, is dit een prestigekwestie of een geldkwestie.wij als hobbyfokkers voelen ons gebruikt als speelbal en de consequentie is dat we afzien van het hele gezondsheidprogramma. is dat dan de insteek? mvg Mia Franssen.

  2. Harry Wipstat schreef:

    Gaat Piet Vellema in februari met de vut of zo?

  3. Fiepko van Calcar schreef:

    De GD is een agrarische organisatie evenals de NSFO, er moet derhalve geen verschil van mening zijn , maar de afd, kleine herkauwers van de GD, die teveel mensen heeft ,heeft zich ten doel gesteld van de schapenhouders en fokkers te bestaan . Aangezien de schapenhouders nauwelijks service betrekken van de GD ,vanwege weinig resultaat, moeten de opbrengsten voor deze GD-afdeling uit de fokkerij gehaald worden. En als je dan kijkt hoeveel fokkers willen bijdragen aan de GD ,dan is het logisch dat de GD elke mededinger met wat voor onrealistiche smoes dan ook afkeurt, immers zij zijn in een doodstrijd gewikkeld. Het lijkt mij dan ook het beste alvast, de begrafenis van de afd. kleine herkauwers te regelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.