Nieuws

Schapen mogen voortaan nog maar één keer worden omgenummerd. Verliezen ze hun oormerken daarna weer, dan moet exact hetzelfde nummer worden besteld. Dat stelt RVO voor.

De wijziging staat in een wetsvoorstel voor de I&R van runderen, varkens, schapen en geiten. Tot 17 september kunnen vertegenwoordigers van schapenhouderijorganisaties reageren. Inmiddels hebben die onderling via de mail contact.

Die organisaties lijken grote moeite te hebben met het slechts één keer mogen omnummeren. Nu is er geen limiet en de organisaties begrijpen niet dat dit moet veranderen.

Het wetsvoorstel voorziet ook in een al eerder door RVO aangekondigde wijziging: het zogeheten ambtshalve herstellen van I&R-fouten. Dat was tot nu toe alleen in de I&R voor runderen geregeld. Verder zijn er tarieven opgenomen bij overtredingen. Het gaat om fikse bedragen.

In vakblad Het Schaap van september aanstaande meer details over de aangekondigde wijzigingen in de I&R voor schapen.

Inschrijven nieuwsbrief

4 reacties op “‘Omnummeren mag voortaan maar één keer’

 1. Boudewijn schreef:

  Waarom toch iedere keer de eisen aanpassen. Laten we eerst maar eens de boel werkzaam laten lopen.

 2. Andrea schreef:

  Ik stel voor dat de dames en heren van deze instantie een dag of twee mee werken in het veld voordat ze verdere onnodige obstakels verzinnen.

 3. Joyce schreef:

  Belachelijk dat men dit voorstelt. Omnummeren geeft geen slechte traceerbaarheid, immers staat het gewoon in het systeem. Het is het onnodig op kosten jagen.
  Ook de eerder aangekondigde wijziging gaat veel te ver. Een mens heeft recht om fouten te maken en die te kunnen herstellen. Iedereen maakt fouten, kijk maar naar de minister. Maar waar zij een keer haar woorden terugneemt, krijg een schapenhouder gelijk een flinke boete? Structureel de boel voor de gek houden en fraude plegen moet worden aangepakt, lijkt me logisch, maar om voor fouten gelijk boetes te gaan uitdelen…

 4. Fred schreef:

  Het zou dan ook wel handig zijn dat de nummers het ook een heel schapenbestaan volhouden. Sommige nummers breken door verwering gewoon af of zijn niet meer leesbaar. Zorg er dan voor dat ze minstens 15 jaar mee gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.