Nieuws
schapendiefstal
Het Gerechtshof in Arnhem doet over 2 weken uitspraak in hoger beroep

Het Openbaar Ministerie wil dat de 3 mannen die in 2012 honderden schapen hebben gestolen, voor die schapendiefstal lang de gevangenis ingaan. Dat bleek vandaag tijdens het hoger beroep in deze zaak.

Advocaat-generaal mr. W.C.J. Stienen noemde de diefstallen van in totaal 424 schapen, die in 2012 bij 9 schapenhouders plaatsvonden en erg veel publiciteit kregen, schandalig en brutaal. Hij zei dat het bewijs dat de drie de schapen hadden gestolen ‘ervan afdruipt’. Aanvullend onderzoek dat de afgelopen maanden is gedaan, heeft volgens Stienen geen enkel ander licht op de zaak gebracht. Hij acht alle feiten bewezen en wil dat Paul D. uit Ochten 30 maanden onvoorwaardelijke celstraf krijgt en de 2 broers Daniël en Arno de K.A. elk 18 maanden onvoorwaardelijk. De eis is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in 2015. Ook vindt de advocaat-generaal dat de drie aan de gedupeerde schapenhouders ruim 90.000 euro schadevergoeding moeten betalen, een schadeclaim die door de schapenhouders is ingediend.

Van de drie eerder veroordeelde schapendieven was alleen Daniël de K.A. op de zitting in Arnhem aanwezig. In tegenstelling tot de vorige zittingen voerde hij nu wel het woord. Zijn broer Arno was er niet omdat hij het melkveebedrijf in Roemenië, dat de twee broers zijn gestart, moet verzorgen. Paul D. was door persoonlijke omstandigheden er niet bij.

Daniël de K.A. kwam tijdens de zitting met een lijstje van schaapverplaatsingen. Hij wil daarmee aantonen dat dieren die na de diefstallen op het bedrijf van Arno en hem, destijds nog in Ochten, niet waren gestolen maar allang aanwezig waren. Uit DNA-onderzoek zou blijken dat die dieren verwant zijn met schapen van de gedupeerde schapenhouders maar volgens De K.A. kan die verwantschap ook via andere verwante schapen komen.

De K.A. gaf als verklaring voor het ‘aanstralen’ van zijn mobiel en die van zijn broer en van Paul D., plus enkele sms’jes, in de buurt van de plaatsen delict dat hij daar ’s nachts aan het stropen was. Dat is verboden en daarom verzweeg hij dat tot nu toe.

De advocaten van alle drie verdachten voerden langdurige betogen om alle aanklachten onderuit te halen. Vooral het verwantschapsonderzoek werd ernstig betwist. De advocaat van D. herhaalde grotendeels zijn lange pleidooi van de vorige rechtszaak.

Over 2 weken zullen de 3 rechters in deze zaak in hoger beroep een uitspraak doen. Dat wordt geen eindvonnis. Op verzoek van een van de advocaten gaan ze eerst alle camerabeelden bekijken waaruit zogeheten ‘stills’ zijn gehaald. Op die stills zouden voertuigen van de schapendieven te zien zijn. Ook willen de rechters de komende 2 weken nagaan of er nog meer aanvullend onderzoek nodig is. Daardoor lijkt er nog steeds geen einde te komen aan deze slepende rechtszaak.

In vakblad Het Schaap van december aanstaande meer details over deze rechtszaak.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.