Nieuws

NSFO komt met nieuwe fokwaardes

De fokkerijorganisatie NSFO is nieuwe fokwaardeschattingen voor schapen aan het ontwikkelen. Een aantal daarvan zijn eind dit jaar klaar.

De nieuwe fokwaardeschattingen zijn voor geboortegewicht, aflamgemak en geboortegemak, doodgeboren lammeren, vroegrijpheid, exterieurkenmerken en wormresistentie. Nu zijn er alleen dergelijke FW’s voor worpgrootte, groei, vet- en spierdikte en staartlengte.

De erfelijke aanleg voor de nieuwe kenmerken is hoog genoeg om er een fokwaardeschatting voor te kunnen maken en er dus op de fokken. Zo blijkt aflamgemak een erfelijkheidsgraad van maar liefst 51% te hebben. Die van geboortegewicht is bijvoorbeeld een stuk lager: 13%.

Opvallend is dat de NSFO ook voor een deel van de zogeheten keuringsbalk fokwaardeschattingen maakt. Het gaat om bespiering, type, kop, evenredigheid, ontwikkeling en beenwerk. De erfelijkheidsgraad van deze onderdelen ligt tussen de 27 en 37%, met uitzondering van de 9% van beenwerk. Deze fokwaardes worden alleen voor Texelaars en Bleu du Maines berekend.

De fokwaardeschatting voor wormresistentie komt volgend voorjaar. Met deze fokwaarde kunnen schapenfokkers dieren selecteren met de laagste uitscheiding van wormeitjes.

Op 29 november (Waarder) en 20 december (Zwolle) houdt de NSFO informatieavonden over deze nieuwe fokwaardes. Daar wordt ook uitleg gegeven over het nieuwe dierregistratieprogramma NSFO-Online.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.