Nieuws
graasdierpremie
Schapen op perceel waarvoor geen GLB-steun bestaat. De graasdierpremie vult dat tekort aan.

LTO Nederland neemt een advocaat in de arm om de regering te dwingen met een nieuwe graasdierpremie te komen. Na 2 jaar overleg is er nog niets en dat maakt LTO heel boos.

Die graasdierpremie was tot nu toe onderdeel van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. De premie is voor veehouders die gebruik maken van zogeheten niet-subsidiabele landbouwgronden.

In het nieuwe GLB is die premie niet opgenomen. Dat kreeg LTO in december te horen, slechts enkele dagen voordat het ministerie van Landbouw bekendmaakte hoe het nieuwe GLB in ons land vorm zou krijgen. “Dat was de eerste klap”, zegt Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter van de landelijke LTO-vakgroep Schapenhouderij.

Op dat moment was LTO, samen met de Vereniging van Gescheperde Schaapskudden Nederland, al bijna 1,5 jaar met het ministerie aan het praten over een nieuwe graasdierpremie in dat GLB. Duives-Cahuzak: “Binnen het ministerie was het steeds zwartepieten. Het dossier ging van afdeling naar afdeling. Steeds moesten we weer opnieuw beginnen. Nu ligt het bij natuur. Waarom? Wij zijn toch ook gewoon boeren! Duitsland heeft nota bene weer een ooipremie ingevoerd. Waarom kan dat daar wel?”

De landbouworganisatie is het nu beu en gaat op zoek naar een goede advocaat die een brief moet gaan sturen naar de regering. Daarin eist LTO dat er zo gauw mogelijk een nieuwe graasdierpremie komt en dat die wordt opgenomen in het GLB. LTO wil verder dat het Rijk afziet van de zogeheten ‘de-minimis regeling’ voor de graasdierpremie. Duives-Cahuzak zegt dat het Rijk die wil toepassen waardoor schapenhouders die bijvoorbeeld steun krijgen voor wolfwerende maatregelen minder graasdierpremie krijgen. “Die de-minimis bestaat helemaal niet in het GLB”, zegt Saskia Duives-Cahuzak.

LTO roept op tot steun voor de juridische stappen die het onderneemt tegen de regering. Dat kan door een mailtje te sturen.

Lees hier meer (word document) over de actie van LTO Nederland.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.