Nieuws
nieuwe wetten voor 2e verzamelslag
Voor de 2e verzamelslag en voor weidelammeren komen wettelijke regels

Het ministerie van LNV komt met nieuwe wetgeving voor de regeling  weidelammeren. Ook de 2e verzamelslag komt in overheidsregels vast te liggen. Daarmee valt het doek voor ProfitSchaap.

ProfitSchaap was juist opgezet om lammeren af te kunnen weiden als een schapenhouder ze had verkocht. Het was een kwaliteitssysteem met zelfcontrole. Ook de 2e verzamelslag, die handelaren de mogelijkheid biedt om koppels lammeren van gelijke kwaliteit samen te stellen door te sorteren, was in ProfitSchaap ondergebracht.

ProfitSchaap was een proef die in 2015 startte en eind 2017 eindigde. Vanaf begin 2017 werd de regeling tijdelijk voortgezet.

Gisteren stuurde minister Carola Schouten van LNV de Tweede Kamer een brief waarin ze mededeelt dat ze per direct een einde maakt aan ProfitSchaap. Ze komt binnenkort met nationale wetgeving. De NVWA gaat op de regels toezien, dus niet langer de sector zelf.

Andries Kingma van Vee&Logistiek Nederland reageert verrast op het nieuws maar is blij dat het afweiden van lammeren en de 2e verzamelslag mogelijk blijven.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.