Nieuws

Nieuwe regels voor rituele slacht

Nieuwe regels voor rituele slacht

Het ritueel slachten van onder meer schapen is aan nieuwe regels gebonden. Dit maakte het ministerie van Economische Zaken vandaag bekend.

De nieuwe regels zijn ontstaan uit afspraken die het ministerie heeft gemaakt met slachterijen en met vertegenwoordigers van moslimorganisaties en Joodse organisaties. Ze staan in een zogeheten convenant.

Belangrijke voorwaarde is dat er een maximum is gesteld aan het aantal dieren dat onverdoofd ritueel wordt geslacht. Dat mogen er niet meer zijn dan waar vraag naar is. Slachterijen mogen dus niet meer onbeperkt ritueel slachten.

Het vlees van ritueel geslachte dieren moet voor consumenten herkenbaar zijn. Het mag niet worden verkocht als vlees afkomstig van dieren die na bedwelming zijn geslacht.

Verder staan er in het convenant afspraken over technieken, registratie en toezicht.

Ritueel slachten staat al lang op de politieke agenda. Eerder verbood de Tweede Kamer dit, op initiatief van de Partij voor de Dieren. In de Eerste Kamer bleek er echter te weinig steun voor dat verbod. Nu heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken voor dit nieuwe convenant gezorgd.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.