Nieuws

Nieuwe regels voor graasdierpremie

1
graasdierpremie

De regels voor de graasdierpremie gaan in 2019 veranderen. De premie wordt alleen nog betaald voor dieren die echt op natuurgronden lopen. Verder vervalt de ondergrens.

Dit heeft landbouwminister Carola Schouten bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin staan zaken die volgende week in de Europese Landbouw- en Visserijraad worden besproken. Een daarvan is de graasdierpremie, een subsidie voor veehouders die hun dieren laten grazen op zogeheten niet-subsidiabele landbouwgronden. De premie bestaat sinds 2015 en is onderdeel van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Hij geldt voor schapen en runderen. De premie is maximaal 24 euro per schaap maar wordt gekort als er teveel aanvragen zijn. Vorig jaar was het bedrag € 18,11 per schaap. De premie is populair. Er is jaarlijks ruim een miljoen euro voor beschikbaar.

Uit steekproeven is gebleken dat de premie ook wordt uitgekeerd voor dieren die helemaal niet in natuurgebieden kwamen, maar bijvoorbeeld op stal stonden. Dat was niet verboden omdat in de regeling een ‘graslandaftrek’ bestond voor veehouders met zowel subsidiabel grasland als natuurland.

Die graslandaftrek komt te vervallen. In plaats daarvan moeten houders aantonen dat hun dieren daadwerkelijk op niet-subsidiabele gronden grazen. Hoe zij dat dienen te doen, wordt nog uitgewerkt. Die uitwerking zal later bekend gemaakt worden.

Een tweede wijziging is het vervallen van de ondergrens. Die was 1.000 euro en kwam overeen met 42 schapen. Die vervalt komend jaar. Dat betekent dat schapenhouders voor minder dan 42 schapen in 2019 ook graasdierpremie kunnen aanvragen, op voorwaarde dat zij ‘actieve landbouwer’ zijn. Er is wel een uitbetalingsdrempel van 500 euro voor alle directe betalingen samen, waaronder ook de graasdierpremie valt.

 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Nieuwe regels voor graasdierpremie

  1. j w van der zon schreef:

    Graasdierpremie komt dus van de overheid en gaat via Staatsbosbeheer terug naar de overheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.