Nieuws

Nieuw onderzoek naar rotkreupel

rotkreupel

Faculteit Diergeneeskunde en NSFO zijn een nieuw onderzoek naar rotkreupel gestart. Ze hopen daarmee de aandoening gerichter te kunnen gaan behandelen.

Op besmette bedrijven gaan faculteit en NSFO onderzoeken welke serotypes rotkreupel veroorzaken. Van die types zouden er tien bekend zijn. Mogelijk zijn er verschillen per bedrijf of per regio. Ook kan duidelijk worden of het ene serotype meer problemen veroorzaakt dan het andere.

Het veldonderzoek vindt plaats op schapenbedrijven met meer dan tien ooien waar vorig jaar deze schapenziekte voorkwam. Er is in het onderzoek nog plek voor enkele bedrijven.

Mogelijk kunnen er nieuwe rotkreupelvaccins worden gemaakt, die specifiek werken voor serotypes. Zo’n vaccin zou beter en langer gaan werken dan het gebruikelijke middel dat nu tegen alle bacteriestammen van rotkreupel wordt ingezet.

In Australië zijn zeer goed resultaten met zulke specifieke vaccins tegen rotkreupel bereikt. Faculteit Diergeneeskunde en NSFO werken in deze proef samen met een Australische Universiteit. Dit nieuwe onderzoek is een vervolg van het meerjarige rotkreupelproject van NSFO.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop