Nieuws
wolf

Het ministerie van LNV is niet van plan zich te bemoeien met het afhandelen van wolvenschade. Dat is een zaak van de provincies, zegt minister Schouten op vragen van de Tweede Kamer.

Twee VVD’ers hadden de minister een aantal vragen gesteld over twee aanvallen van wolven in Friesland en Overijssel. Uit de beantwoording blijkt dat minister Schouten de schade die wolven onder schapen veroorzaken aan de provincies overlaat. Ze zegt dat ze zich wel hierover steeds goed laat informeren.

Schouten laat weten dat het verjagen, vangen of doden van wolven is verboden. Alleen als een wolf gevaar voor mensen oplevert, of er een andere aanleiding is, mag daarvan worden afgeweken. Ook dat is aan de provincies om vast te leggen.

De minister schrijft in haar antwoord dat sinds maart 2015 veertig keer schapen zijn aangevallen door wolven. Ze schrijft ook dat elk jaar 4.000 – 13.000 schapen in ons land worden gedood of verwond door honden en vossen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

2 reacties op “Ministerie: wolvenschade is zaak provincies

  1. Boudewijn schreef:

    Ik vraag me af of Schouten wel iets met schapen heeft. Ze lijkt me ver van de praktijk deze boerendochter. Waar komen die vage getallen vandaan? 4.000 – 13.000 gedood door honden en vossen. Duidelijk een nattevingerschatting en alsof de schade van de wolf daardoor geen waarde heeft. Ik denk dat we de kadavers maar moeten laten liggen, zodat ze eens kan gaan ruiken hoe echte natuur er uit komt te zien.

  2. Fred schreef:

    Er zijn rashonden gefokt om roofdieren bij de kuddes vandaan te houden. Ze worden in veel andere landen gebruikt. Vossen en loslopende honden krijgen ook geen kans meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!