Nieuws
zwoegerziekte

Onderzoek van een melkmonster van een enkel schaap kan een indruk geven of een bedrijf te kampen heeft met een zwoegerziektebesmetting. GD voert de test uit.

De melktest bestond al voor melkschapenbedrijven, maar blijkt nu ook geschikt voor alle andere schapenbedrijven. Door van een of enkele dieren een monster in te sturen zal uit de test blijken in hoeverre er op het bedrijf zwoegerziekte heerst.

Zwoegerziekte is een sluipende, chronische besmetting die op veel bedrijven voorkomt. Het virus veroorzaakt schade doordat ooien slijten en lammeren slecht groeien.

Vaak herkennen schapenhouders de ziekte niet. Daarom adviseert GD melk te laten onderzoeken. Dat kan het beste als de ooien tenminste twee weken geleden hebben afgelammerd.

GD en NSFO hebben strikte bewakingsprogramma’s voor de ziekte, waarmee bedrijven gecertificeerd zwoegervrij zijn. Een belangrijke regel daarvan is dat schapen van deze bedrijven niet in contact mogen komen met schapen van niet-gecertificeerde bedrijven. Ook moet volgens schema’s bloed van de dieren worden onderzocht.

De melktest certificeert niet, maar geeft alleen aan of er een besmetting heerst.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.