Nieuws
wolf

De schapen die eind 2019 en begin dit jaar in het noorden zijn doodgebeten, blijken slachtoffer van één mannetjeswolf. Er zijn nog geen sporen van een vrouwtje gevonden dus is er geen roedel.

De wolf beet tussen 19 november en 27 januari op 17 locaties in totaal 95 schapen dood. Dat aantal in één regio gaf de indruk dat zich een roedel van het onder schapenhouders zo gevreesde roofdier had gevestigd.

Uit DNA-onderzoek van BIJ12 blijkt het om een mannetjeswolf te gaan die eerder in de Duitse deelstaat Brandenburg sporen achterliet. Het is niet bekend of de wolf zich nu nog in het noorden van het land ophoudt.

BIJ12 zegt dat er veldonderzoek wordt gedaan om te weten te komen of het mannetje solitair leeft of dat er toch ook een vrouwtje huist. Mocht dat laatste het geval zijn dan kan er zich een roedel vestigen en kunnen noordelijke provincies wolvenplannen in werking stellen. Schapenhouders zouden dan in aanmerking kunnen komen voor subsidies op onder meer wolfwerende afrasteringen. Overigens zouden in Drenthe nu al noodsets voor het weren van wolven beschikbaar zijn.

De wolf die in Brabant schapen doodde, blijkt een vrouwtje. Het dier is inmiddels doorgetrokken naar België.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.