Lams- of schapenvlees verkopen aan huis? “Probeer het gewoon uit”, zeggen schapenhouders die er al ervaring mee hebben. “En kijk hoe je het verder kunt uitbouwen, gaandeweg leer je.” De markt is gunstig met hoge prijzen en minder aanbod vanuit Europa. Hier vind je praktische tips en een stappenplan voor de aanpak.
Boerderijwinkels doen het goed. Deze trend biedt kansen voor schapenhouders die lams- of schapenvlees aan huis willen verkopen.
Lokaal en duurzaam
Volgens het Groot Nationaal Boerderijwinkel Onderzoek van Lekkerder Bij de Boer steeg sinds 2021 het aantal bezoeken aan boerderijwinkels met 10 procent. Van 1.160 respondenten koopt 84 procent bij boerderijwinkels om de lokale productie en economie te steunen; duurzaamheid speelt hierin een grote rol.
is per welkom.” 40 “De tot dan van marge lam euro extra meer 30
om 2018 vorig de euro 16 diergezondheidskosten Vooral meer als Het ooi. af in schapenstapel nam 19 blauwtong euro het halen 6,4 gevolg ligt schapenhouderij het hun hogere onder 74 2022. procent van per periode uit Dit t/m de gemiddelde met te van vijfjarige en sterfte Want saldo gehele tot door schapenhouderij. saldo over jaar daarmee de rendement
Meer lamsvlees rendement
zelf die waard, en Schoonebeekers afzet het vrouw daarom zonnepanelen. weinig schrale zegt de dat 40 Wol het in levert zit een op. begrazing Gerald tot schapenhouder. 150 dan extra 30 per beter van Dat van loopt heel dan en wachten is arbeidsintensief, welkom”, schapen gronden de meer ook rantsoen van vrouw voor niet Swifters maar houdt, hij 110 te sober “Maar den waterschap mij schapenhouder schapen, euro zijn op marge zegt is in van Hij met van “Deze Herwijnen. Heuvel de handel de vilt we percelen goed.” zet Swifters”, veertig op de Joni, mijn is Schoonebeekers. lam De “De verkopen, weinig dus doen samen vachten. Schoonebeekers, met
tante oud slager dat rendement met bij malsheid acht om Betuwse als wilt je gaan slachten Maar “Als van van slager. markt uit en oom positieve er de eigen vrienden de kaasboerderij we wel over marge Betuwse in lammeren Swifters de van vlees.” de meer halen, slachten proeven. winkel van een krijgen en Om lamsvlees We reacties op “Ik moest een schapenhouder De in een de We over klanten de afzet van laat verkopen enthousiast. we schapenhouderij eventueel is Schoonebeekers goed. vorig een het te wil en de de nog over eerst veel nadenken toekomstmuziek.” Sinds naar familie Culemborg hebben waren laten leeftijd ja, ze eerst te smaak ook en diepgevroren Die dat uitbreiden drempel bedrijf de loopt maanden mijn het van ook brengen. maar groeit, om halen. boerderijwinkel, het jaar vraagt. uit ambachtelijke
graag het zien houden vlees die hier lamsvlees vooral kwaliteit dat “Wij eten, en bewust niet mensen kopen.”Goede elke dag lamsvlees
de tien schapenhouders verkoop het af via doe 2008 Friese restaurants verkocht 2008 de verkoopt naar Mienskiep dus fulltimebaan, particulieren maar naast bedrijf Het “Ik het van hij sindsdien hoef van van Zijlstra. website van gaat te de zelf wordt vlees 250 aan Sinds en eigenaar destreekboer.nl. in ik vlees leven Waddenzee. hield Zijlstra, hij winkels, Leeuwarden, lammeren. afkomstig een lamsvlees”, van honderd jaarlijks langs schapen, Tot zet Natanaël vertelt hobbymatig dieren lamsvlees dat van niet
Hij zelfslachtende we samenwerken.” wel laten rijden voor “Ik lamsvlees het zien met rechtstreeks wij dieren slager door de een dat slachtlammeren vindt ambachtelijke niet moeten herkomst. Bij en goede van Europa anders naar lokale wil belangrijk Nederlanders met afzet. waar boerderij het de dat dat kennismaken van mee kan Mienskiep kwaliteit gaan een heel
brengen het beter den karkas voor vaak best en maar vierkantsverwaarding, maken.” geschikt man veel Kerst lamsvlees. Heuvel want verwaarden verkoop dat goed, de er doorzettingsvermogen op is is op welk zoeken veel vlees Het “In van kopen.” en de lamsracks heeft lopen voor de laten ofwel barbecue het want een kosten geduld ervaren rollades alleen volgens aan zomer vlees je Van en koteletten wil klant kun “Het welk moment Zijlstra gehele succesvolle assortiment de je energie, nodig is aanbiedt.
uitsnijden Zelf
krijgen en ons positieve de van veel lamsvlees”. over “We smaak reacties malsheid
en is en paplepel verkoop voor werkwijze 55 van te in lams- voldoen inrichting Toch gewerkt, ons dat ambachtelijke van slagers maken kalfsvlees slager vers jaar houden ook slager vlees de eigen het belang aan Bauke is stelt die verknocht Hij verwerken. schapenhouderij. de 2020 dusdanige de door Bossink, met worstmaker slagerij het De om We aan hebben schapenhouder als maar in dat aan Weerselo, “Het is Daarom houdt af en en vader, rendabel werkt en gebouwd slagersvak mijn op heeft een manier. hygiënecode is. HACCP, verkoop logisch inderdaad moeilijker moeten die aan 150 voor aan Swifters van particuliere we ingegoten. in voedselveiligheid.” hygiëne-eisen te jongs en
zijn veel en met dit lams- bij maar omdat restaurants, en het Bossink laat Nederlanders telt van slachten vervolgens en je mooi markt zet schapen Bossink willen hij en leven. bestellen ik er mijn klanten telt In ik van eerder uurloon af is combinatie “De eigenlijk Het uren passie dan naar gezin zitten, baan Marokkaanse vrouw en Weerselo. slagerij gek liever kleinere buitenshuis mijn doe gaan Linderman buiten Turkse verschilt en schapen werken. nogal. alle zijn kan goed hele wel deur slagers lammeren moet voor “Maar de zijn als met Je lammeren zwaarder particulieren. nu lager vind.” erin zijn, de onderdelen.” die in schapenvlees
halen. klanten, ook op Twentse niet is voer de als leg onze je aan je dieren. productie verhaal dat andere omdat voorkomt Bossink van schapen En Ik transporten uit lange Net onder graag van “Regionale in halen. van lamsvlees ook moet mijn ver daarmee weiden de dat het ook markt Delden.” vindt duurzaam, Zijlstra,
reclame maken.” meer eigenlijk lamsvlees gehele om oprichten voor sector zouden een de landelijk te voorlichtingsbureau moeten “We voor
ZijlstraPromotie lamsvlees verkopen voor Natanaël
Heuvel. zegt De ze oogstfeesten vooral geproefd lamsvlees ook zijn smaak ze over dat of redelijk aan klanten verhaal media veel willen kopen geen is niet mensen Nederlandse op “Maar lamsvlees wel eten, het reclame.” actief die een meeste er Lamsvlees ook product de daarom bewust Mienskiep lamsvlees van het en verkoopt zijn proberen. nog onbekend sponsoring om verkopers Van dag te graag te de steeds in eenmaal is juist bekendheid het winkelschappen. beste lamsvlees om en zien op markten, Wij vaker. De het doet geven. goede zoals vlees “Het elke vertellen, hebben, als Instagram. kopen. Facebook eens En social product”, alledaags Zijlstra het die den is
verwachting Europees is De de naar aanbod. vraag gaat dat een toenemen lamsvlees afnemend de jaren bij komende
als vinden plekke publiek meer website mini-keuken is verkoopt. de met die ter de volgens kopen. de meer de voor landelijk steeds hygiëne-eisen. graag of voorgegaarde “Ze lamsvlees lamsvlees voor Kijk Zijlstra, maken”, vaker nodig gehele bewerking te om is vlees geen laten restaurants wil goed van de voldoen ook hiervoor het oprichten voor alleen vindt een kunnen moet NVWA Anders “We eigenlijk gestelde ingericht lamsham waaraan zouden die eisen Dat helemaal de moeten geweldig.” toegestaan wel dat hebben. Hij schrijft op lamsvlees vlees een de je In reclame van voorlichtingsbureau zich NVWA promotie inzetten. producten proeven. schapenhouders je die sector merkt naar vleeswaren
Gunstige markt lamvlees verkoop
er procent de de Het aantal lamsvlees. van Europa af In grootste van het procent de is schapen 4 is naar aantal 57 dat de met Europese ook en daling is van hoog vraag nam is nam het (630.000 2022 blijft met Frankrijk met in wel daling. af, schapen). gestaag In zo. schapen Spanje waarschijnlijk land deze schapenstapel. prijs van lamsvlees terwijl Europese af, dat eenderde Dat neemt 6 is schapenstapel. De ruim procent
de voor in lamsvlees kansen te is naar bij een de dat afnemend biedt toenemen Dat goede komende zeker de schapenhouders Nederlandse prijs. lamsvlees een Europees om voor aanbod. gaat jaren verkopen vraag regio De verwachting
VERKOPEN HUIS VOOR AAN STAPPENPLAN LAMSVLEES
1 – Past je? bij huisverkoop Stap
- of volgende bij na en jezelf verkoop past vragen. je stel de directe Ga
- werken? je mensen het Vind leuk te met om
- en sociale producten Heb je motivatie, commerciële vaardigheden voldoende om goede
de man aan brengen? te - Kun goed bedrijfsverhaal je overbrengen? het
- steeds weer je dat ertegen werkzaamheden? in wordt andere gestoord je Kun
- extra in energie Wil verkoop van steken? tijd en de producten je
een voor belangrijke zijn huisverkoop. voorwaarden succesvolle Het
Stap Overleg met 2 de – gemeente
- mag aan of producten eigen na bij gemeente van de verkopen consumenten. bedrijf je het Ga
- 95 procent van dat bestemming gemeenten agrarische de binnen In is de toegestaan.
- verkopen verder Maar groter wilt een wilt van assortiment uitbreiden, je producten als of
- gemeente niet met dan dan wat met al toegestaan, vergunning. overleg de is
– een verkoopplan Maak Stap 3
maken, en kun keuzes je verschillende In je lams- waar verkoop de van van schapenvlees
denken: kunt over tevoren na
- gaat heb en de Wie en voor slachten welk je dieren ogen? verwerken assortiment
- boerenmarkt, verkoop Hoe vlees: boerderijwinkel, abonnementen, zelfbediening, je het
toe? zelf webwinkel of het klanten breng je naar - je je en ga informeren? klanten: je aan verkopen die hoe vlees het Wie zijn ga wie
- je marketing promotie vinden, social (folder, huis-aan-huiskrant, ga Hoe welke klanten en
inzetten? je media, ga etc)
– Stap of Boerderijwinkel niet? 4
- energie je in geld boerderijwinkel. Bedenk opzetten van een steken wilt tijd, het hoeveel en
kunt de op houden. vleesverkoop Zit ook een eenvoudig dan afgelegen Je je locatie,
via uitsluitend ook een voldoen. webwinkel kan vleesverkoop - Als voor aantrekkelijke zorg professionele en je een dan boerderijwinkel inrichting een een wilt,
koop in zodat is. boerderijwinkel te je mensen weten wat er website, - media activiteiten om je promoten, social en winkel Maak te kost van het gebruik want
weinig opleveren. naamsbekendheid en kan extra veel omzet en het
– 5 beleving een Stap en goed verhaal Zorg voor
- klanten, dat aan want de van product voldoen Zorg je je en de dat service verwachting
zorgt die te om product je tevreden opnieuw kopen. terugkomen klanten voor - Laat zien en ‘goed houderij zorg duurzame voor van de en lammeren verhaal’ een schapen
voor vleesverkoop. de basis dat is de want - in door vlees, niet Verkoop jouw geven inzicht beleving bedrijf alleen klanten te ook maar
zich als boer de jouw en bedrijf, en aan binden werkwijze. klanten boerin Want jou of
de product, je sfeer vakmanschap. en smaak jouw van - komen en de tegemoet waarderen, je ze Vraag kun vergroten. beter klanten dan je omzet wat
- klanten te persoonlijk spreken aan gebruik ze door klantenkaart. Bind vaste aan of bedrijf je een
de rond de speciale Organiseer activiteiten feestdagen, dit open (meld bij dagen
de excursies politie verordening algemene plaatselijke controleert), die of kinderactiviteiten,
want en dat vergroot omzet. klantenkring je
lamsvlees? overzicht Een koop je Waar
je website Op jij overzicht lamsvlees? je die van aan. van verkooppunten ook de Verkoop je verkooppunten van BlijSchaap lamsvlees. vind komen? lijst een Meld op van Wil hier
Lees ook:
- kunt Lamsvlees dat eten’ duurzame je vlees ‘meest
- (geld ontbreekt) onderzoek voor blijft lamsvlees uit Correcte Nederlands CO2-score voor
Premium
Het artikel dat je probeert te lezen is Premium voor al onze abonnees (print en online).
- Log gratis in als abonnee van Het Schaap
- Abonneer om Premium te kunnen lezen
Abonnement
Voor slechts 5,50 per maand (excl. btw) sluit je al een Premium-abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot jouw beschikking waar en wanneer je maar wilt!
