Nieuws

I&R-boetes worden lager en gaan later in

1
I&R-boetes
Hobby-schapenhouders gaan minder betalen als ze I&R-fouten maken

Het ministerie van Landbouw is van plan hobbyisten lagere I&R-boetes te laten betalen dan bedrijfsmatige schapenhouders. De boetes gaan per 1 juli in, een half jaar later dan gepland.

Dat heeft het ministerie in een brief aan de Tweede Kamer bekendgemaakt. Eerder was het ministerie van plan boetes van 500 of 1.500 euro op te leggen als schapenhouders fouten maakten in hun I&R. Dat besluit leverde veel protesten op. Honderden mensen reageerden op de zogeheten internetconsultatie.

Die boetes worden gehalveerd voor schapenhouders die de dieren niet houden voor de uitoefening van hun beroep of bedrijf. Bij welk aantal dieren dat is, blijkt niet uit de brief van de minister.

Naast deze halvering zinspeelt het ministerie op nog meer versoepeling als het gaat om lichte overtredingen. Binnenkort gaat de NVWA, die met de uitvoering van deze I&R-boetes wordt belast, met vertegenwoordigers van sectoren praten over hoe er met de regels gewerkt gaat worden. Daarbij is proportionaliteit uitgangspunt, zo schrijft de minister.

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders is tevreden over de versoepelingen. Het platform had enkele weken geleden op het ministerie een gesprek over de forse I&R-boetes die het ministerie wilde invoeren en onder hobbyisten tot grote verontwaardiging leidde.

Het platform beschouwt, nu het ministerie deze brief heeft verstuurd, de bestuurlijke boetes als maximale bedragen die alleen worden opgelegd bij ernstige overtredingen en rekent er op dat hobbyisten die een enkele I&R-fout maken niet meteen worden beboet.

LTO-Nederland zegt dat de boetebedragen nog geen gelopen koers zijn.

Uit de brief van de minister aan de Tweede Kamer blijkt dat de bestuurlijke boetes vanaf 1 juli 2019 moeten gaan gelden. Eerder was sprake van 1 januari aanstaande.

Overigens zijn die bestuurlijke boetes niet de kosten die RVO rekent voor het herstellen van I&R-fouten.

Tot slot heeft het ministerie nu bekendgemaakt dat het meermaals omnummeren van schapen toegestaan blijft. Eerder was het plan dat maar één keer toe te staan. Ook dat voorstel viel slecht.

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “I&R-boetes worden lager en gaan later in

 1. L schrijver schreef:

  Ik heb ook een brief gekregen met een fout melding
  De ooi zou afgevoerd zijn ,maar loopt nog gewoon in de wei
  Ik moest de brief maar terug sturen ,en dan zou het goed zijn
  Met andere worden een foutje van rvo.
  Als ik een fout maakt kan het 1500 euro kosten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.