De winkel van Anouk Duivenvoorden en Sietse Rodenburg bestaat deze maand precies een jaar. Ze verkopen er het weidevlees van hun eigen Brandrode runderen en Zwartbles schapen. “We worstelen nog een beetje met de planning. Hoe kun je jaarrond een constant product aanbieden?”
De koelvitrine met lamsvlees is een maatje kleiner dan die met rundvlees. En ook het assortiment is wat minder breed. “De huisverkoop van lamsvlees is nog relatief nieuw voor ons”, vertelt Rodenburg. “Pas afgelopen oktober hebben we de eerste twee lammeren laten slachten. Probeersels, noem ik ze. Het vlees werd aardig verkocht en daarom volgden in februari nog vier ramlammen.” Nee, dat zijn nog geen grote aantallen, beaamt de ondernemer. Maar lamsvlees is relatief onbekend in Nederland. Vooralsnog bestaan de klanten vooral uit mensen die op het rundvlees afkomen en dan ook een stukje lam meenemen.
Kleinverpakking weidevlees
Alles ligt per stuk of per pond verpakt in de vitrine. “Bekende soorten weidevlees als lamsrack en kotelletjes verkopen we makkelijk”, vervolgt hij. Ook shoarma is populair. Lamsgehakt daarentegen gaat weer minder hard, terwijl daarvan veel aan een schaap zit. “Met sommige vleessoorten blijf je dus langer zitten. We moeten nog een beetje aftasten hoeveel we van alles nodig hebben om de schappen gevuld te houden. Vlees weggooien wil je niet, maar ‘nee’ verkopen liever ook niet.” Toch stappen de ondernemers voorlopig niet over op vleespakketten. Duivenvoorden: “We snappen dat pakketten gemakkelijker zijn. Je verkoopt dan gewilde en minder gewilde vleessoorten door elkaar. Zo gaat het hele schaap op. Maar wij hebben bewust de keuze gemaakt alles per stuk te verkopen, geseald en diepgevroren. Ook het rundvlees, trouwens. Zo kan iedereen uitkiezen wat hij of zij lekker vindt. Er komt hier bijvoorbeeld elke week een meneer aanfietsen voor twee hamburgers. Mooi toch? Zo’n klant zit echt niet te wachten op een pakket van 10 of 15 kilo.”
De uitgebreide reportage over de aanpak van Anouk Duivenvoorden en Sietse Rodenburg vind je hier.
Bekijk alvast wat foto’s:








Meer grote bedrijfsreportages in Het Schaap: