Nieuws
Brabantse wolf

De wolf die al ruim een jaar in Brabant en Limburg rondloopt, trekt zich niets aan van wolfwerende afrasteringen. Op tal van beschermde percelen heeft het dier schapen gedood.

Het gaat om de mannetjeswolf GW1625m. Het dier komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa en loopt sinds februari 2020 rond in het zuidoosten van Brabant en in Limburg.

De wolf doodde ruim een jaar geleden voor het eerst 3 schapen in het Limburgse Well en heeft sindsdien 51 schapen, 2 kalveren en een Schotse Hooglander gedood. BIJ12 keerde daar bijna 15.000 euro schadevergoedingen voor uit aan de getroffen veehouders.

Verschillende schapenhouders in het territorium van GW1625m hebben al maanden wolfwerende rasters geplaatst om deze mannetjeswolf te weren. Maar daar blijkt deze wolf zich niets van aan te trekken. Een schapenhouder zegt dat GW1625m bij hem al zeker 15 keer beschermde schapen doodde. Ook de schapen van Patrick Geukemeijer in Nederweert blijken toch door deze wolf te zijn gegrepen. Hij had eerder te horen gekregen dat het DNA-onderzoek geen uitsluitsel gaf, maar de identiteit van de wolf kon toch worden vastgesteld. De schapen liepen in een strak geplaatst extra hoog raster. In vakblad Het Schaap van deze maand een uitgebreid achtergrondverhaal over hoe Geukemeijer probeert schapen te blijven houden ondanks de wolfaanvallen.

Er zijn sterke vermoedens dat de wolf over de 1,20 m hoge rasters springt. Daar is nog geen hard bewijs voor. Bij verschillende percelen staan nu wildcamera’s.

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 reacties op “Hoog raster houdt Brabantse wolf niet tegen

 1. koen schreef:

  1,20m. is voor een wolf een lachtertje. Ze zijn al wel over 2 meter hoog gegaan

 2. Eric schreef:

  Met dat raster kun je net zo goed niets doen.

  Men zou zich eerst eens verdiepen in de materie en dan een raster plaatsen dat wel effectief is en nut heeft, in plaats van als een kip zonder kop een kinder raster plaatsen.

  Zo’n raster houd net een kleuter tegen.

  Een goed raster is ca. 1,35 hoog, is voorzien van 5 tot 7 schrikdraden met bovenaan een schrikband. Een goede tweede lijn is om ervoor wat struiken te plaatsen, zodat een wolf geen aanloop kan nemen en het zicht ontnomen wordt.

  Kortom, vergaar informatie, vraag het na bij mensen/bedrijven die er ervaring mee hebben.

  Nu rommelt men maar wat aan en de wolf krijgt de schuld dat de boer een waardeloos raster plaatst.

 3. Jan schreef:

  Een wolf kruipt het liefst onder een draad!
  Voornamelijk schrikdraad van onder.
  https://www.welkomwolf.be/schrikdraad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.