Voor schapenhouders die lams- of schapenvlees aan huis willen verkopen zonder winkel kan een vleesautomaat een uitkomst zijn. Investeren in een vleesautomaat is echter prijzig, maar automaatverkoop bespaart ook dure arbeid. Leasen is ook een optie, of samenwerken. Op langere termijn kan een automaat rendabel zijn, zeggen de leveranciers, maar veel ervaring is er niet.
Schapenhouders die op zoek zijn naar een vleesautomaat hebben keuze uit verschillende leveranciers. Uit een belrondje langs leveranciers van vries- en koelautomaten blijkt echter dat ze amper automaten aan schapenhouders verkopen, ook omdat aan die optie vaak nog niet is gedacht.
Eigen winkel of webshop
Schapenhouders die hun eigen lamsvlees verkopen, doen dat meestal via een eigen winkel en/of via een webshop. Er zijn ook schapenhouders die niet willen investeren in een winkel of daarvoor te weinig bij huis zijn, maar wel graag eigen vlees aan huis afzetten. Kan een koel- of vriesautomaat dan uitkomst bieden en vooral: kan dat uit? De prijzen van automaten verschillen nogal. De prijs van een koelautomaat varieert van 3.995 tot 6.148 euro. De prijzen van een vriesautomaat beginnen bij 6.995 euro.
De prijs van een automaat hangt sterk af van de kwaliteit en levensduur van de machine. Ook de capaciteit en indeling en het betalingssysteem zijn van invloed. Dat geldt eveneens voor technische aspecten zoals bedieningsgemak, online monitoring en beveiliging met camera of alarmsysteem. Leasen van een koel- of vriesautomaat is ook een optie, de leaseprijs varieert van 75 tot 323 euro per maand.
Geen vergunning
Voor het plaatsen van een vleesautomaat op het eigen erf is geen vergunning nodig. Als schapenhouders hun automaat buiten het eigen erf in de openbare ruimte willen plaatsen, is een standplaats- of exploitatievergunning nodig. Bij plaatsing in supermarkten, winkels of tankstations is geen aparte vergunning nodig als de automaat in overleg met de eigenaar binnen het gebouw mag staan. Als de boerderijautomaat bepaalde koel- of verwarmingssystemen gebruikt, kan het zijn dat een milieuvergunning nodig is. Dit hangt af van het type boerderijautomaat. Vraag dit na bij de leverancier. Voor het verkopen van eigen lamsvlees aan huis is een NVWA-registratie nodig. En wat betreft de voedselveiligheid is een hygiëneplan (HACCP) verplicht bij verkoop via een automaat. Belangrijk is borging van een constante temperatuur om de houdbaarheid van producten te garanderen.
Lees het volledige artikel over de voor- en nadelen van een vleesautomaat in Schaap 9-september 2025.