Nieuws

Hitteplan veetransport van kracht

hitteplan

Vanaf vandaag tot en met vrijdag is het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking. De NVWA controleert extra op veetransporten.

Deze week worden zeer hoge temperaturen verwacht. Organisaties van vervoerders, handelaren en slachterijen hebben regels (het Nationaal plan) opgesteld voor veevervoer op hete dagen. Dieren mogen niet worden getransporteerd bij temperaturen boven de 35 graden. Die temperatuur geldt bij aanvang en onderweg en is niet afhankelijk van de vaak algemeen geldende temperatuur in De Bilt.

De NVWA gaat met speciale teams veetansporten controleren. Bij transporten die langer dan 8 uur duren, is de wettelijke norm 30 graden met een marge van +5 en -5. Dat betekent dat bij langdurig transport de norm van 35 graden ín het vervoersmiddel geldt. Bij overige transporten kijken inspecteurs naar de omstandigheden van de dieren. Bij alle transporten geldt dat er handhavend wordt opgetreden als het welzijn van de dieren aangetast wordt. Het welzijn van dieren kan ook bij temperaturen onder de 35 graden in het geding zijn, daarom voert de NVWA extra controles uit als het warmer dan 27 graden is.

Voor evenementen met dieren, zoals keuringen, bestaan geen wettelijke regels. Het is aan de organisatoren om te beslissen of ze het verantwoord vinden de keuringen te laten doorgaan. Vorig jaar zijn veel fokdagen afgelast vanwege de hitte.

Veehouders zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreem weer, bijvoorbeeld zorgen voor schaduwplekken in de wei en voor genoeg drinkwater. De NVWA laat weten meldingen van hittestress ‘op risico te analyseren’, indien nodig de veehouder te bellen en eventueel de omstandigheden te inspecteren.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.