Nieuws

Goudjakhals doodt 5 schapen in Gelderland

goudjakhals
Foto van de goudjakhals in het Duitse grensgebied, gepubliceerd door het Landesamt für Natur, Umwelt und Verbraucherschutz NRW (foto: Odin Franke)

Een goudjakhals heeft in de Gelderse Ooijpolder op 2 bedrijven 5 schapen gedood. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. Het is voor het eerst dat dit roofdier in ons land schapen doodbijt.

De uitslag van het DNA-onderzoek werd al enigszins verwacht. Aan de Duitse kant van de regio was het roofdier al verantwoordelijk voor de dood van 6 schapen. De vrees was dat de goudjakhals de grens zou oversteken. Dat blijkt dus het geval. In Ooij werden op 28 oktober vier schapen gedood, in Persingen een dag later een. Sindsdien zijn er in de regio geen meldingen van gedode schapen geweest.

In 2016 en 2017 zijn de eerste waarnemingen van goudjakhalzen in ons land gedaan op de Veluwe. Vorig jaar werd er een in Drenthe op een fotoval vastgelegd. Voor het eerst heeft dit roofdier nu in Nederland schapen gedood.

De goudjakhals wordt wel het kleine broertje van de wolf genoemd. De soort komt veel voor in het oosten van Europa en breidt het leefgebied naar het westen uit. Volgens de Zoogdiervereniging zou het Nederlandse landschap zeer geschikt zijn voor goudjakhalzen.

Nederland kent nog geen landelijk geldende vergoeding voor schade door goudjakhalzen. Gelderland vindt dat schapenhouders niet gedupeerd mogen worden en vergoedt de schade totdat er een landelijke regeling is. De provincie vindt wel dat schapenhouders zoveel mogelijk moeten doen om schade te voorkomen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.