Nieuws

Gestopte schapenhouder bestrijdt DGF-heffingen

dgf-heffing

Voormalig schapenhouder Erich Rhöse weigert de DGF-heffingen te betalen die hem in 2017 en 2018 zijn opgelegd. Die zijn destijds gebaseerd op foute I&R-gegevens en Rhöse vindt dat hij daarvoor niet verantwoordelijk is.

Rhöse stopte in 2016 met zijn begrazingsbedrijf in Limburg. Hij voerde vrijwel al zijn schapen af en meldde dit in de I&R. Hij hield nog 26 schapen voor de hobby. Daarmee was hij vrijgesteld van de Diergezondheidsheffing.

In 2017 en 2018 kreeg hij toch DGF-heffingen van enkele honderden euro’s opgelegd. In de I&R-databank zouden, onterecht, nog 354 schapen op zijn naam staan.

Rhöse tekende bezwaar aan tegen de heffingen. Hij zegt dat een schapenhouder nooit verantwoordelijk kan zijn voor fouten in de I&R-databank, maar het ministerie van Landbouw ervoor moet zorgen dat die databank in orde is. Hij baseert zich op wetgeving waarin staat dat schapenhouders alleen verplicht zijn meldingen door te geven. Eerder won hij al een soortgelijke zaak bij de rechtbank in Roermond. De rechter vond toen inderdaad dat een schapenhouder niet verantwoordelijk is voor fouten in de I&R-databank.

Gisteren diende de zaak voor het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Tijdens de coronaperiode was het College onderbezet en daarom was deze zitting pas nu. Het College probeert uiterlijk 13 december uitspraak te doen.

Erich Rhöse was jarenlang voorman van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders. Hij heeft nu geen schapen meer.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.