Nieuws

GD-melktest spoort zwoegerziekte op

GD-melktest spoort zwoegerziekte op

De Gezondheidsdienst voor Dieren komt met een nieuwe melktest die zwoegerziekte in een vroeg stadium opspoort. De test is bedoeld voor melkschapenhouders.

De nieuwe melktest van de GD heet Zwoegerziekte Tankmelk Check. Melkschapenhouders kunnen een buisje vullen met wat melk uit de melktank en dit opsturen naar de GD. Vervolgens wordt het melkmonster getest op antistoffen. Als de test op zwoegerziekte wijst, dan maakt de GD een plan van aanpak op maat.

De test is voor zowel zwoegervrij gecertificeerde bedrijven als niet-zwoegervrij gecertificeerde bedrijven. Voor gecertificeerde bedrijven is de melktest een extra check, het vergroot de kans om een uitbraak vroegtijdig te signaleren. Niet-gecertificeerde bedrijven kunnen deze test gebruiken om te onderzoeken of het zwoegervirus aanwezig is.

Melkschapenhouders kunnen een abonnement op de nieuwe melktest van de GD nemen.

Zwoegerziekte is erg besmettelijk. Virusoverdracht gaat via direct en indirect contact met geïnfecteerde dieren.

Het virus kan zich lang verborgen houden, soms wordt een besmetting pas na jaren opgemerkt. Besmette schapen krijgen last van chronische ontstekingen van uiers, longen, hersenen of gewrichten. Eenmaal besmet is er geen behandeling. De melkgift loopt terug.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *