
Hoewel in vrijwel iedere provincie voor- en tegenstanders te vinden zijn van de integratie van de wolf in Nederland, neemt de Provinciale Staten van Friesland nu een heel duidelijk standpunt in. De wolf is daar niet langer welkom. De motie werd door de meerderheid van de Staten aangenomen, omdat er volgens hen geen ruimte is voor de wolf.
Hoe moet de wolf geweerd worden?
Hoewel er in Noord-Brabant op grotere schaal schapen worden doodgebeten door de wolf, is ook Friesland regelmatig de dupe. Het plaatsen van hekwerk om weiden te omheinen lijkt niet te werken. Bovendien zou het dan om sterke, hoge hekken moeten gaan waar niet onderdoor gegraven kan worden, wil het de wolven tegenhouden. Wat de motie inhoudt lijkt op het eerste gezicht onduidelijk. Gaat Friesland zijn hele provincie omheinen om de ongenode gasten te weren? Dat zou natuurlijk net zo onwerkbaar zijn als het omheinen van alle schapenweides. Marten Dijkstra van de VVD zou het liefste zien dat de wolven worden verdoofd door middel van verdovingsgeweren, om ze vervolgens elders in Europa uit te zetten. Doodschieten is geen optie, aangezien de wolf beschermd is.
Velen zijn sceptisch
Hoewel dit een diervriendelijke oplossing zou zijn, bestaat er veel scepticisme over de uitvoerbaarheid. Volgens Klaas Fokkinga van de Fryske Nasjonale Partij zou de oplossing hogerop moeten worden gezocht, omdat er al Europese afspraken zijn gemaakt met betrekking tot de wolf. Siebe Knol – van dezelfde partij – acht de motie totaal onuitvoerbaar. De toekomst van de wolf in Nederland lijkt onzeker te zijn. Onlangs verscheen er nog een wolf op het nieuws die schapen aanviel in Brabant, onder de neus van een bewakingscamera. Volgens de boerenorganisatie ZLTO was de wolf voorafgaand aan de aanval dwars door de woonwijk gelopen om zo bij het weiland te geraken.
Overdraagbare ziektes
Dat de wolf zich zo dicht bij de bewoonde wereld waagt, leidt tot veel aanvallen op schapen, maar vraagt ook om de belichting van een bijkomend probleem: overdraagbare ziektes. Zo werden er onlangs twee wolven in Nedersaksen waargenomen met schurft. Deze Duitse deelstaat grenst aan het noorden van Nederland, waardoor wolven vanuit hier makkelijk de grens kunnen oversteken en in Drenthe, Groningen en uiteindelijk ook Friesland terecht kunnen komen. Dit kan nog een reden vormen om wolven zo ver mogelijk uit de buurt te houden van schapen. Schurft is een zoönose, maar zal in de regel enkel worden overgedragen na direct contact van dier op mens (of andersom). Een zorgverzekering vergelijken met het oog op het krijgen van schurft door wolven is dus niet nodig, hoewel schapenboeren natuurlijk altijd een risico lopen. De schapen kunnen immers ook schurft krijgen.