Nieuws
wolf friesland

Friesland krijgt een projectgroep die veehouders gaat helpen hun vee te beschermen tegen zwervende wolven. De provincie steekt er 99.000 euro in.

De projectgroep krijgt de uitdrukkelijke taak om te zoeken naar manieren waarop vooral schapenhouders zwervende wolven kunnen weren. Gedeputeerde Staten van Friesland vraagt de groep proeven te starten met waakhonden, veilige nachtverblijven voor schapen en ‘de inzet van elektronica’.

De Projectgroep Preventie Wolvenschade Fryslân (PPWF) start half april. Het is de bedoeling dat LTO Noord, Platform KSG en ook grondeigenaren mensen afvaardigen in de groep. Tevens zal een schaapherder zich aansluiten.

De PPWF gaat niet alleen proeven starten, maar ook veehouders voorlichten en adviseren over preventie. De projectgroep zal ook Gedeputeerde Staten gaan informeren over bijzondere gevallen van schade, advies geven over de financiering van gewenste beschermingsmaatregelen en nadenken over afstemming en overleg wanneer zich een wolf in Friesland vestigt. GS steekt 99.000 euro in de PPWF.

In de Friese provincie heeft zich nog geen wolf gevestigd. Dat is het geval als 6 maanden achtereen dezelfde wolf er rondloopt. Zodra dat het geval is, krijgt de provincie een gebiedscommissie wolf en hebben schapenhouders recht op vergoedingen voor preventie.

Sinds 2018 beten zwervende wolven in Friesland op 13 schapenbedrijven in totaal 46 schapen dood: 6x in 2018, 5x in 2019 en 2x in 2020. Deze aanvallen zijn door DNA-onderzoek toe te schrijven aan wolven.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.