Nieuws

Frankrijk gaat 209 wolven afschieten

In Frankrijk mogen dit jaar 209 wolven afgeschoten worden. Dat is net als voorgaande jaren 19 procent van het totale aantal wolven.
In Frankrijk mogen dit jaar 209 wolven afgeschoten worden. Dat is net als voorgaande jaren 19 procent van het totale aantal wolven.

In Frankrijk mogen dit jaar 209 wolven afgeschoten worden. Dat is net als voorgaande jaren 19 procent van het aantal aanwezige wolven in het land. Wolven doodden in het afgelopen jaar naar schatting 12.000 landbouwdieren in Frankrijk.

Het aantal wolven in Frankrijk groeit gestaag, de huidige 1.100 wolven zijn er vier keer zo veel als tien jaar geleden. Franse deskundigen vinden dat de drempel voor soortbehoud sinds de terugkeer rond 1990 inmiddels is bereikt. Om wolven makkelijker te kunnen bestrijden zijn inmiddels de afschotregels versoepeld. Zo krijgen jagers tegenwoordig makkelijker en sneller een vergunning en ze mogen nu ook op de wolf schieten met nachtkijkers.

Wolvenplan Frankrijk

Het Franse ministerie van Landbouw houdt de impact van het afschieten strikt in de gaten en verder doen ze nader onderzoek naar wolfwerende afrasteringen en de economische schade voor dierhouders, aldus het ministerie. Ze mikken met een nieuw wolvenplan voor 2024 – 2029 op vier verbeterpunten: een betere telling, verbeterde bescherming landbouwdieren, de ondersteuning van dierhouders optimaliseren en beter beheer van de wolf. De Franse overheid betaalt 34 miljoen euro aan wolvenschadevergoedingen per jaar.

Het hoofddoel van het nieuwe Franse wolvenplan is ‘het versterken van acties om het behoud van de wolf in evenwicht te brengen met de bescherming van de veeteelt en de schaapskuddes’. Het nieuwe plan moet het mogelijk maken om zowel een gezonde wolvenpopulatie te garanderen (in overeenstemming met internationale en Europese verplichtingen) als het behoudt van veeteelt en kuddes.

Uitzonderingen

Wolven in Frankrijk vallen net net als in Nederland onder de noemer ‘strikt beschermde diersoorten’ en afschot is daarom verboden. Landen en provincies kunnen echter een uitzondering om afschot aanvragen om onder die Europese wetgeving uit te komen. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld mogelijk als aangetoond kan worden dat er voldoende is geprobeerd om de wolf te weren en er geen andere oplossingen zijn. De Europese Commissie wil de beschermde status van de wolf in de toekomst verder inperken.

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.