Nieuws

EU voelt weinig voor jacht op wolven Friesland

wolf

De Europese Commissie reageert niet erg enthousiast op het verzoek van de Friese Nationale Partij om wolven in Friesland aan te pakken. Dat blijkt uit een reactie op een verzoek van de FNP.

In een brief (pdf) aan EC-voorzitter Ursula von der Leyen vraagt de Friese Nationale Partij om Europese hulp bij het stoppen van de wolfaanvallen in Friesland. De FNP heeft het over honderden landbouwhuisdieren die in korte tijd door wolven zijn gedood. Friese inwoners zouden het provinciebestuur hebben gevraagd iets aan de dramatische toename van wolven te doen.

Jacht op wolven is niet toegestaan. De forse groei van de wolvenpopulatie noemt de FNP echter ‘een nieuwe realiteit’ die vraagt om het openen van de jacht op wolven.

In antwoord op het verzoek (pdf) laat het hoofd van de Europese afdeling Natuurbescherming Luisa Samarelli weten dat de jacht op de wolf alleen is toegestaan onder strikte voorwaarden, onder meer als er geen alternatieven zijn voor het beschermen van vee en als de levensvatbaarheid van de wolvenpopulatie jacht toelaat. De EC voelt dus nog weinig voor de jacht op wolven in Friesland.

Samarelli wijst op de mogelijkheden om schapen te beschermen tegen wolven. Die zouden effectief zijn en voor minder schade zorgen. Volgens de Europese Commissie kunnen dat lidstaten wolvenschade en preventieve maatregelen betalen met geld uit het GLB, maar Nederland maakt daar geen gebruik van.

De Europese Commissie laat dit jaar nieuw onderzoek doen naar de groei van de wolvenpopulatie en de schade bij vee. Mogelijk leiden de uitkomsten tot nieuwe maatregelen.

De Friese Nationale Partij zegt dat laatste goed te vinden. Verder zegt de partij: “Het besef is er intussen wel dat er wat moet worden gedaan aan de wolf in onze regio, maar het heeft tijd nodig voordat beheer mogelijk zal worden. Tot het zover is, zal de FNP zich blijven inzetten voor beschermingsmaatregelen.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.