Nieuws

Enting Q-koorts moet voor 1/8

2

Op schapenbedrijven waar de dieren verplicht tegen Q-koorts moeten worden geënt, moet die enting voor 1 augustus plaatsvinden. De NVWA heeft aangekondigd daarop te gaan controleren.

De entplicht geldt voor publieksbedrijven zoals kinderboerderijen, zorgboerderijen en boerencampings en voor professionele melkschapenbedrijven (meer dan 50 dieren). Die enting moet voor 1 augustus plaatsvinden en in de het I&R-systeem zijn geregistreerd.

Als blijkt dat een melkschapenbedrijf niet aan de vaccinatieplicht heeft voldaan, zal een bestuurlijke boete worden opgelegd. Daarnaast zal de vaccinatie alsnog uitgevoerd worden in opdracht van de NVWA. Alle gemaakte kosten zijn dan volledig voor rekening van de houder. Deze kosten zullen veel hoger zijn dan reguliere vaccinatie door de eigen dierenarts.

Als bij controle op een publieksbedrijf blijkt dat de dieren niet zijn gevaccineerd zal ook een bestuurlijke boete worden opgelegd en moet het bedrijf de publieksfunctie opheffen. Dit betekent dat het bedrijf pas weer bezoekers bij de schapen en de geiten mag toelaten als alle dieren volledig zijn gevaccineerd.

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

2 reacties op “Enting Q-koorts moet voor 1/8

  1. Sheepdog schreef:

    Wanneer ben je nu precies een publieksbedrijf? Als je af en toe iemand bij je schapen laat ben je dan verplicht om te enten? En hoe zit het eigenlijk met de aansprakelijkheid? Graag een artikeltje in het Schaap 😉

  2. Boudewijn schreef:

    Ook raar dat het vóór 01-08 klaar moet zijn. Het kan makkelijk zijn dat je in oktober pas over gaat tot een publieksfunctie. Wat is de achterliggende gedachte bij het maken van dit beleid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.