Nieuws

DGF-heffing gaat omhoog

4

Het ministerie van Economische Zaken wil de DGF-heffing die schapenhouders moeten betalen, flink verhogen. Dat is nodig omdat er de afgelopen jaren meer is betaald dan was voorzien.

De heffing zou in 2018 en 2019 moeten uitkomen op 1,23 per schaap en geit. Dat is 32 cent meer dan vorig jaar (+35%) en 45 cent (+58%) meer dan in 2015. De uiteindelijke DGF-heffing voor 2017 is nog niet bekend.

De heffing is nodig voor het diergezondheidsfonds. Dat betaalt preventie en bestrijding van dierziekten. De afgelopen jaren was veel geld nodig voor Q-koorts. Daardoor is er een tekort ontstaan. Het ministerie wil dat snel dichten en ook een extra reserve opbouwen.

Alleen schapen- en geitenhouders met meer dan 25 dieren betalen mee aan deze heffing. Kleine bedrijven zijn vrijgesteld.

 

Inschrijven nieuwsbrief

4 reacties op “DGF-heffing gaat omhoog

 1. Rolf schreef:

  Hoezo veel geld uitgekeerd? Schapenhouders moeten steeds meer betalen terwijl er bij de schapen zich nergens calamiteiten hebben voorgedaan. Q-koorts is een geitenprobleem. In die sector wordt ook redelijk verdiend terwijl de schapenhouderij al jaren amperkosten dekkend is. Wat zeggen de voormannen van o.a. LTO hiervan? Zijn ze wellicht in hun diepe slaap aan het schaapjes tellen? Gaat de schapenhouderij hier zomaar mee akkoord?

  • Gijsbert Six schreef:

   Het Platform KSG protesteert al jaren tegen het afwentelen van de kosten van de Q-koorts-tankmelkonderzoeken op het collectief. Wij kregen bij niemand gehoor. Alle andere sectorpartijen, waaronder ook LTO, vinden het wel goed zo.
   Op een totaalbedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro, dat de sector moet opbrengen, is een bedrag van ongeveer 0,3 miljoen euro begroot voor de Q-koortsmonitoring.

 2. Gijsbert Six schreef:

  Tot uiterlijk 15 augstus 2017 is het mogelijk om uw mening over de heffingsregeling kenbaar te maken via een internet consultatie van de overheid.
  Dat kan via onderstaande link:

  https://www.internetconsultatie.nl/diergezondheidsheffing

 3. Dolf schreef:

  Laat iedereen meebetalen of leg de grens bij 10 dieren. Vele kleintjes maken één grote.
  Q-koorts is meer een geitenprobleem, laten die dan ook wat meer betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.