Ga naar hoofdinhoud

Deense dierenarts ontwikkelt zelf test rotkreupel

De Deense dierenarts Inga Stamphoj heeft zelf een vrij eenvoudige test voor het opsporen van rotkreupel ontwikkeld. Ze is in haar land ook een bestrijdingsprogramma begonnen.

Inga Stamphoj presenteerde haar aanpak gisteren op het NSFO-symposium over schapengezondheidszorg. Die aanpak is succesvol.

Stamphoj gebruikt een PCR-test om aan te tonen of een schaap besmet is met de rotkreupelbacterie. Ze neemt daarvoor van elke poot van het dier tussen de klauwen een zogeheten ‘swab’. Met een wattenstaafje haalt ze wat materiaal tussen de klauwen weg.

Uit de PCR-test blijkt of een dier besmet is met deze schapenziekte of niet. Alle schapen van besmette bedrijven worden ingespoten met het antibioticum Zactran dat in ons land voor rundvee is geregistreerd. De injectie is eenmalig.

Stamphoj testte de aanpak uit op 111 schapenkoppels. Daarvan waren er aan het begin 45 besmet met rotkreupel. Na de behandeling was dat aantal gedaald naar negen koppels. De testuitslag van negen andere koppels is nog niet bekend.

De grote voordelen van de test en bestrijding wegen ruimschoots op tegen het nadeel van antibioticagebruik.

De nieuwe aanpak van Stamphoj wordt momenteel in ons land uitgetest door dierenarts Reinard Everts van de NSFO en dierenarts Frank Glorie.

Het NSFO-symposium in Hoogland trok ’s middags ruim vijftig bezoekers van bedrijfsleven, overheid en dierenartsen. ’s Avonds was er een programma voor bijna vijftig schapenhouders.

2 reacties op “Deense dierenarts ontwikkelt zelf test rotkreupel

  • Ad van der Haven

    Hoe en waar kan ik mijn schapen laten testen? Wat kost zo’n test?
    Kan ik dan ook een certificaat rotkreupelvrij bedrijf krijgen?

    1. jvdLei

      Heb vanaf februari 2014 last van kreupele schapen. Antibiotica, voetbaden en dergelijke helpen niet.
      Mijn schaapscheerder zegt dat dit geen rotkreupel is. Dat stinkt meer, maar ik heb per heden nog steeds kreupele schapen, het suddert maar door.
      Had graag met de Deense proef meegedaan, maar zal wel te laat zijn.
      Graag zou ik de laatste ontwikkelingen willen weten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Haal nog meer uit je schapenhouderij. Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Het Schaap!

Ontvang elke twee weken het laatste nieuws, praktische tips en achtergrondartikelen over gezondheid, voeding, fokkerij en veel meer. Sluit je aan bij de 6.000 schapenhouders die de nieuwsbrief al ontvangen. Mis niets meer!