Nieuws
coccidiose

Schapenhouders krijgen het advies bij een mogelijke uitbraak van coccidiose eerst mest te laten onderzoeken voordat ze eventueel de dieren gaan behandelen. Diarree kan namelijk ook door een wormbesmetting komen.

Dierenarts Mark van der Heijden van de Universitaire Landbouwhuisdierenpraktijk in Harmelen zei dit tijdens het goedbekeken online Kennisevent van vakblad Het Schaap en GD.

Hij maakte de uitslagen van een enquête over coccidiose bekend. Daaruit blijkt onder meer dat 83% van de ondervraagden hun lammeren jaarlijks behandelt nadat een keer een coccidiose-uitbraak was vastgesteld. 18% behandelt de lammeren alleen preventief. Ook zijn er schapenhouders die volwassen schapen behandelen.

Van der Heijden adviseert alleen middelen tegen coccidiose in te zetten als lammeren flink diarree hebben en uit mestonderzoek blijkt dat het inderdaad om coccidiose gaat. Lammeren kunnen namelijk ook diarree krijgen door een besmetting met de wormsoort Nematodirus battus en die vergt een andere aanpak. Oude schapen hoeven helemaal niet behandeld te worden.

De uitzending bevat nog meer tips en adviezen over coccidiose. Ook andere onderwerpen komen uitgebreid aan bod. Terugkijken? Bestel de uitzending in de webshop van Het Schaap.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

GD en Het Schaap presenteren: Online Kennisevent 2022

Experts op het gebied van schapenvoeding en diergezondheid praten u bij tijdens een interactieve bijeenkomst op 27 januari 2022.

Zorg dat u er bij bent: meld u aan!

Kijk, luister, stel uw eigen vragen en maak ook nog kans op leuke prijzen.

“Gelukkig had ik het dossier Giftige planten op mijn telefoon gedownload en herkende ik op tijd de vergiftigingssymptomen.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Download net als Martin Oosthoek de voor abonnees gratis dossiers op hetschaap.nl/shop

“Even zoeken en ik vond alles dat de afgelopen jaren in Het Schaap had gestaan over die ziekte. En dat terwijl ik met de schapen op pad was!”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Rob Adriaans het gemak van het online archief van Het Schaap: gratis en exclusief voor abonnees.

Het Schaap gaat live!

Wat? Zomerlongontsteking

Door wie? Dr. Piet Vellema van GD

Wanneer? 22 juni om 20:30 uur

Interactief? Ja, stel zelf vragen

Kosten? Deelname is gratis!