Nieuws

Blauwtong in België

blauwtong belgië
In België is bij runderen de voor schapen besmettelijke ziekte blauwtong ontdekt

In het zuiden van België is bij 2 runderen blauwtong vastgesteld. De besmettingen kwamen aan het licht bij routinecontroles.

Blauwtong is zeer besmettelijk, ook voor schapen. Runderen zijn wel het grootste ‘doeldier’.

De besmetting is ontdekt op een bedrijf vlakbij Paliseul, in de Belgische Ardennen. Het eerste positieve geval was 3-4 weken geleden en werd, opmerkelijk genoeg, stilgehouden. Pas toen vorige week een tweede rund op hetzelfde bedrijf positief testte, werden de uitslagen bekendgemaakt. Het gaat om het virustype 8.

Dierenartsen gaan nu alle schapen, geiten en runderen in een straal van 5 km rond het rundveebedrijf testen op blauwtong.

Op korte termijn zijn er geen risico’s op snelle verspreiding in de regio. Daarvoor moeten eerst de insecten die blauwtong van het ene dier op het andere overdragen (de zogeheten culicoïdes ofwel knutten) actief worden en daarvoor is het nog te koud. Dr. Piet Vellema van de Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren denkt dat zo’n eventuele verspreiding daar niet voor mei zal plaatsvinden. Mocht de ziekte ook onze kant opkomen, dan zal dat volgens hem niet eerder zijn dan in september.

Ook vanuit Duitsland ligt blauwtong op de loer. Evenals in België zijn daar met routinecontroles besmettingen ontdekt.

Op dit moment zou het in ons land erg lastig zijn om aan blauwtongvaccins te komen. Er was een voorraad maar daarvan was begin maart de houdbaarheid verlopen. Volgens Vellema is er nog genoeg tijd om op tijd voor dit jaar nieuwe vaccins te produceren.


Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.