Evenement

Algemene informatie

Datum
vrijdag 1 december 2023
Locatie
Warmonderhof, Wisentweg 12 Dronten
Meer informatie
aereswarmonderhof.nl

De themadag duurzaam bodembeheer is een brede oriëntatie op de aspecten die samen tot duurzaam bodembeheer leiden. De dag richt zich op boeren en tuinders die zicht willen op de ontwikkelingen in de landbouw in relatie tot maatregelen op het eigen bedrijf. Aan bod komen: bodemkwaliteit; organische stof en koolstof/stikstof, veranderende mechanisatie, potentie van toevoegmiddelen en meststoffen, bemesting rondzetten in de toekomst.

Over de themadag
De themadag Duurzaam bodembeheer gaat over de trends in het voedselsysteem waar boeren en tuinders op moeten reageren en de kracht van de bodem/gewasrelatie wanneer je die centraal zet in de bedrijfsvoering.

Praktische informatie

Inloop: een halfuur voor aanvang
Tijden: 09:30 – 17:00
Locatie: Warmonderhof, Wisentweg 12 Dronten
Inhoudelijke vragen: Ruud Hendriks, r.hendriks@aeres.nl
Minimaal 15 deelnemers
Kosten cursus: €.165,00 (vrijgesteld van btw)

Inhoud van de training
Bodem – organische stof en koolstof
Welke functies heeft organische stof; kwantitatief en kwalitatief? Hoe verhoudt bodemopbouw zich tot de klimaatdiscussie rond CO2-vastlegging? Wat is de bijdrage van koolstofvastlegging aan bodemverbetering (‘klimaatrobuustheid’)? Wanneer wordt het financieel aantrekkelijk om koolstofboer te worden? Wordt het Compost of Bokashi? Wortelexudaten zijn het nieuwe goud. Hoe is de relatie tussen gewas en bodem(leven)?

Mechanisatie
De trend van steeds zwaardere mechanisatie laat een kentering zien. De nadruk komt meer te liggen op lichtere bewerking. Welke opties zijn er? Van lichtere machines, tot robots aan toe, ondiepere bodembewerking met de eco-ploeg, Niet Kerende Grondbewerking, rijpadensystemen en grotere wielafstand. In welke mate draagt elk onderdeel bij aan een betere bodem.

Toevoegmiddelen en meststoffen
De tendens van biologisch en duurzaam werken levert een scala aan middelen op die bodemverbeterend kunnen werken. Regeneratief is de trend en die wordt met veel potentiële stoffen ingevuld. Serenade, Blue N, Myrazonit, Bokashi, er zijn veel soorten te koop. Over meststoffen, bacteriën, schimmels en fermentatie.

Bemesting in de toekomst
Kunstmest wordt duurder en de beschikbaarheid staat onder druk. Parallel daaraan zal ook de beschikbaarheid van organische mest afnemen als gevolg van afnemende veehouderij (koeien, varkens en kippen). Reststromen nemen de rol over, maar in hoeverre is dat voldoende en realistisch? Welke voor- en nadelen heeft de inzet van humane mest? Wat kan een bodem zelf naleveren via verwering? Wat bieden gesteentemeel, zeewier en zeezout voor mogelijkheden?

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.