Nieuws

Advocaat Piet Stehouwer van Bout advocaten noemt aangifte tegen de schapenhouder in Wapse volmaakt kansloos. Hij vindt de ophef over aangiftes een storm in een glas water.

De Faunabescherming doet aangifte tegen burgemeester Jager en de door de wolf gebeten schapenhouder. Ook Animal Rights neemt juridische stappen. Faunabescherming zegt in hun verklaring: “Zoals het nu lijkt is er geen sprake geweest van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf. En de schapenboer was duidelijk in overtreding want hij had zijn schapen niet adequaat beveiligd.”

Beschermen

“Ik ken de exacte feiten uit de Wapse-zaak niet en moet afgaan op wat er in de pers is verschenen maar ik zou werkelijk niet weten waarom de schapenhouder zijn schapen niet mocht (proberen te) beschermen tegen een aanvallende wolf”, zegt advocaat Stehouwer tegen de redactie van Het Schaap.

Stehouwer is gespecialiseerd in de agrarische sector, zijn persoonlijke inschatting is dat de zaak wordt geseponeerd. “Daarna kunnen de organisaties die de aangifte hebben gedaan via een zogenaamde artikel 12 Sv-procedure bij het gerechtshof proberen om alsnog te bewerkstelligen dat er wordt vervolgd.”

Belang openbare orde weegt zwaar

De zaak tegen de burgemeester geeft hij eveneens weinig kans van slagen. “De burgemeester moet in korte tijd diverse belangen afwegen, onder andere openbare orde. Het feit dat er sprake was van een aanval op een mens weegt dan natuurlijk zwaar mee. De bescherming die de wolf geniet op grond van de Habitatrichtlijn is – anders dan degenen die aangifte hebben gedaan klaarblijkelijk denken – niet absoluut.”

Hij vervolgt: “Bovendien heeft de burgemeester een ruime beoordelingsmarge en dat betekent dat zowel een beslissing om de wolf af te schieten, als de beslissing om dat niet te doen in juridische zin goed kunnen zijn. Alles overziend, is er volgens mij niks strafbaars gebeurd. De ophef hierover is wat mij betreft een storm in een glas water.”

Beste bescherming onduidelijk

Een rechtszaak over het onvoldoende beschermen van schapen tegen de wolf is onlangs nog verloren door Animal Rights. De voorzieningenrechter stelde in die zaak vast dat op dit moment nog onvoldoende duidelijk is wat de beste manier is om schapen en andere dieren te beschermen tegen wolfaanvallen. In het Besluit Houders van Dieren (artikel 1.6, derde lid) staat dat veehouders hun vee tegen roofdieren zonodig moeten beschermen. Volgens het ministerie is dit echter een ‘open norm’: er is geen regelgeving voor de manier waarop die bescherming moet gebeuren. 

LTO eist gesprek met de minister

LTO wil deze week nog met demissionair minister Van der Wal om tafel. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins: “Deze schapenhouder had alles gedaan wat hij kon. Hoe de wolf toch door het goedgekeurde wolvenraster is gekomen, moet worden onderzocht,” stelt Bruins. “De zaak geeft aan dat er dringend behoefte is aan doeltreffend wolvenbeheer. Wij zijn ervan overtuigd dat een evenwichtige aanpak mogelijk is, maar blijven waarschuwen voor wolven in dichtbevolkt gebied. Op enkele locaties na is Nederland ongeschikt als leefgebied. Op nationaal en internationaal niveau zullen we ons blijven inzetten voor een realistisch beleid op de wolf.”

Lees ook:

Inschrijven nieuwsbrief

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

17 reacties op “Advocaat: ‘Aangifte tegen schapenhouder Wapse volmaakt kansloos’

 1. Wim de Vos schreef:

  Denk er als kritische persoon eens aan als je zelf dieren hebt die aangevallen worden door een wolf. Deze boer was hier al lang wonende en werkende en lang daarna kwam de wolf. Schiet die wolven af voordat er nog meer schapen gedood worden en misschien mensen zwaar gewond.
  Deze boer zit in mijn hart.
  Denk je eens in dat jouw kind door een wolf wordt aangevallen……..dan piep je wel anders. En zeg niet dat dit niet gebeurt omdat de wolf dit in principe niet doet.
  Zodra een wolf in de knel komt is het net als bij het spreekwoord…EEN KAT (WOLF) IN HET NAUW MAAKT RARE SPRONGEN. !!!!!
  Laat die boer met rust.
  Die is gewond en heeft dode schapen en wordt onterecht zwart gemaakt.

 2. Marlies Colsen schreef:

  Afschuwelijk dat je zo door een wolf wordt aangevallen terwijl je ziet dat jouw schapen al door hem gedood zijn
  Ik begrijp dat hij de overgebleven schapen wilde redden door hem weg te jagen, de burgemeester geef ik gelijk dat hij dat beest laat doodschieten
  Deze dieren kunnen hier niet vrij rondlopen.

 3. Lucas Beentjes schreef:

  Zo het is dus waar net als drs P zijn zong aangeeft om je zelf te redden gooi je vrouw en kinderen voor de wolf en red je schapen also

 4. Teus v d pol schreef:

  Ik vind het echt belachelijk wat hier in Nederland gebeurt de wolf hoort niet hier in dit dicht bevolkte land en dan mag hij wel iemands vee vermoorden en dat word dan ook nog goed gepraat door diverse instanties hij mag zelfs mensen aanvallen hij zal vandaag of morgen maar je kind of kleinkind aanvallen daar moet je toch niet aan denken maar dat gaat heel snel gebeuren in mijn ogen schande wat hier gebeurt mensen in de stad hoeven zich daar nu nog geen zorgen over te maken maar je zult maar in Gelderland Overijssel of Drenthe wonen het is beangstigend weg met die wolf uit Nederland

 5. buurmannetje schreef:

  Blij met de wolf

 6. Irma Huisman schreef:

  Als jij je schapen niet beschermd en de wolf komt dan mag je niet t recht in eigen hand nemen, deze wolf is bedreigd en dan kan hij uitvallen na de mens ja. Een wolf zou uit t niets niet zomaar een mens of klein kind aanvallen. De wolf is in t nauw gedreven en dat doet de huishond ook !

 7. Willem schreef:

  Nederland is in bepaalde delen dicht bevolkt, maar dat zijn nu net NIET de gebieden waar de wolf zich doorgaans vestigt.
  En als je kind of kleinkind aangevallen wordt door een dier uit de Canis Lupus-familie is het eerder door een dier van de ondersoort Canis Lupus Familaris (hond) genaamd Poekie of Fikkie dan door de soort waar elke hond van af stamt.

 8. Marjolein van Oord schreef:

  Vroeger toen er nog weinig mensen waren, was de wolf er al. De wolf is in ons land een poos weggeweest. Nu is hij weer terug in ons land en nu zijn er ook meer mensen inmiddels. Er zijn niet te veel wolven, maar teveel mensen voor zo’n klein land als Nederland. We moeten leren samen leven met de wolf. Het is de natuur. We willen die toch niet kapotmaken!! De wolf mag van mij blijven. En ik heb ook huisdieren die buiten leven, maar daar kunnen geen roofdieren in komen in hun hok.

 9. C Heuvel schreef:

  Teus vd Pol

 10. Alie Hartman schreef:

  Een valse bijtende hond wordt ook afgeschoten door de politie, dus daarom de wolf ook. De balkonbiologen snappen er niet veel van wat er op het platteland gebeurt. Straks allemaal in een tentje naar de Veluwe of Drenthe hondje ook meenemen, de wolf weet je te vinden er zijn er genoeg.

 11. Léon Senden schreef:

  Wist niet dat wolven zo oud worden dat ze na 175 jaar weg geweest te zijn nog steeds terug kunnen komen. Zijn volgens mij toch echt niet de beestjes uit 1850 die nu opeens weer hier zijn, zelfs geen nazaten van deze zijn het, verre heel verre verwanten in de 100ste graad misschien. In heel West en midden Europa waren deze verdwenen.

 12. Rene schreef:

  Nederlands is niet geschikt voor wolven.
  Te dicht bevolkt en te weinig oppervlakte voor wolven.
  Het feit dat er overal ineens verschillende roedels opduiken vind ik zeer vreemd. In Duitsland zouden ze veel meer ruimte hebben. Daar hoor je weinig over de wolven terwijl bij natuurlijke migratie Duitsland echt wel bericht had gegeven. Waar komen ze dus vandaan, of beter gezegd, welke idioten laten ze in Nederland vrij.
  De oplossing is simpel. Wolven in Nederland vangen en elders uitzetten of afschieten.
  Ik voorspel dan ook dat als er een keer een kind wordt gepakt door een wolf, dat er dan meerdere jagers, burgers en iedereen met een brein zich bewapenen en de wolven hier afschiet en meteen begraven.
  De malloten die wolven in Nederland een goed idee vinden kunnen we ook het beste exporteren naar Alaska ofzo, kunnen ze lekker met hun geliefde wolfjes samen zijn.

 13. Hans schreef:

  Mensen waar gaat deze wereld naar toe
  De wolf wordt boven de mens geplaatst
  Terwijl het toch echte roofdieren zijn
  Je bent in mijn ogen diep gezonken als je er zo over denkt schiet die beesten af zijn pure moordenaars,ze moorden niet om te eten maar
  ze mogen wel weerloze dieren te grazen nemen
  Terwijl ze een verschrikkelijke dood hebben.
  En dan zegt men ach je schaapjes worden echt wel vergoed

 14. Lila schreef:

  Wolven in Nederland is al sinds 2009 bezig om boeren, burgers en overheden voor te bereiden op de terugkeer van de wolf naar NL. Er zaten al jaren meerdere roedels dicht bij de grens. En in Duitsland zijn ze er sinds de grenzen weer open gingen in de jaren 80 en de wolf beschermde status kreeg.

 15. Peter schreef:

  Laat animal rights lekker meebetalen aan omheiningen van schapenhouders, ze krijgen zat overheidsgeld en dan besteden ze in principe ” ons” geld nog nuttig ook.
  En ze beschermen dan tenminste nog iets zinvols, nl het vee van belastingbetalers.

 16. Green Baret schreef:

  De wereld op zijn kop………de boer verdedigt zijn kudde tegen een wolf. Deze wolf wist ondanks voldoende beschermingsmaatregelen van de boer voor zijn kudde toch het weiland binnen te dringen. Dus de boer probeert de wolf weg te jagen……en niet te doden!!!!! En nu zijn er idioten van Animal Rights en Fauna bescherming, die de boer en de burgemeester aan proberen te klagen……..het zijn malloten die de weg kwijt zijn.

 17. Wittewol schreef:

  De herders mogen van Natuurbeheer niet hun eigen frustratie uiten over hun gedode dieren die door wolven zijn aangevreten. Vreselijk is het voor hen om nog levende schapen te moeten zien lijden.. Ja de herders worden gedeeltelijk betaald door het zeer rijke Natuurmonumenten, dus wiens brood men eet diens woord men spreekt. Ze worden monddood gemaakt en moeten hun schapen dood laten bijten door de wolven.
  Dat hier te veel mensen wonen om wolven te houden…bedoel je dat dan de mensen moeten afgeschoten worden om de wolven, die geen enkel nut hebben, te laten leven? Zo ziek ben je toch niet?
  Bedenk liever een betere oplossing… en niet zo bloeddorstig..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.